Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι… ελληνικές!

ΑρχικήΝέαΟι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι... ελληνικές!
spot_img

cibum team

Έχει κάνει τους Βέλγους να παραμιλάνε με τα σοκολατάκια της.

O λόγος για τη Θεσσαλονικιά Μίνα Αποστολίδη, η οποία πλάθει «ελληνικά» σοκολατάκια σε ένα προάστιο κοντά στο Βατερλό του Βελγίου.

Τα MarshMelis είναι η απολύτως ξελογιαστική δική της εκδοχή των μαρσμέλοου, ζυμωμένα με ελληνικό μέλι, μαύρη σοκολάτα και κακάο.

Η εθιστική ChocoRola της είναι ίσως μία από τις καλύτερες εκδοχές μερέντας, όπως λένε όσο τη δοκιμάζουν: μια μεταξένια λιχουδιά με μέλι και σκούρα σοκολάτα

 Όλες αυτές οι σοκολατένιες δημιουργίες έχουν προκύψει από αγνό ταλέντο και θέληση, αφού η Μίνα Αποστολίδη δεν έχει σπουδάσει σε κάποια σχολή ζαχαροπλαστικής, δεν έχει πτυχία και περγαμηνές. Είναι αυτοδίδακτη.

Σπούδασε στην Αμερική επικοινωνία, δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις, και για δέκα χρόνια εξάσκησε επαγγελματικά τις σπουδές της, κρατώντας καίριες θέσεις. Παράλληλα έφτιαχνε στο σπίτι της, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, σοκολατάκια κατά παραγγελία για σπέσιαλ εκδηλώσεις.

Για κάποια χρόνια έζησε στο Ντουμπάι και τον Δεκέμβριο του 2016 άνοιξε τη δική της σοκολατερί στο Rhode Saint Genèse, ένα σικ προάστιο των Βρυξελλών. Η μπουτίκ της είναι μίνιμαλ. Ολόκληρη μια βιτρίνα για τα σοκολατάκια της, με ζεστασιά παραμυθιού. Μια πόρτα σαλούν οδηγεί στο μικρό εργαστήρι, στο βασίλειό της, στο βάθος της μπουτίκ.

Πρώτη της αγάπη και παντοτινή είναι, όπως λέει, μια ΙΟΝ αμυγδάλου. Την έχει συνδυάσει με την εξής ανάμνηση: «Όταν ήμουν πιτσιρικάκι, με έπαιρναν οι νονοί μου μαζί στη βόλτα τους. Δεν ήταν ακόμη επισήμως ζευγάρι, κι έτσι τους χρησίμευα ως άλλοθι για να συναντιούνται. Στη διάρκεια της βόλτας μού έδιναν μια σοκολάτα, για να με δωροδοκήσουν και να μη μιλήσω στους δικούς μου για το φλερτ τους».

Οι γεύσεις της είναι ζυμωμένες με Ελλάδα, επηρεάστηκαν από τα χρόνια που έζησε στη Μέση Ανατολή, αλλά και από τα ταξίδια της. Εμπνέεται από αρώματα, από παραδόσεις, από υλικά, από κάποια, οποιαδήποτε αφορμή. Χρησιμοποιεί σοκολάτα Valrhona, ποιοτικές πρώτες ύλες ελληνικές, όπως Μαυροδάφνη και Vinsanto, ταχίνι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς που διαλέγει από το κατάστημα του γνωστού ξηροκαρπά της Θεσσαλονίκης Χαρίλαου, όπως αμύγδαλα Καβάλας και φιστίκια Αιγίνης.

Κάποιες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί είναι δικές της παρασκευές, όπως το λικέρ βύσσινο που φτιάχνει με συνταγή της μαμάς Παυλίνας. Θαυμάζει τον διεθνή σεφ Frédéric Bau (ιδρυτή του L’École du Grand Chocolat Valrhona, μιας σχολής όπου μετεκπαιδεύονται σπουδαίοι ζαχαροπλάστες από όλο τον κόσμο), τον σοκολατιέρη Robert Linxe (ιδρυτή του οίκου La maison du chocolat), τον ιδιοφυή Γάλλο ζαχαροπλάστη Pierre Hermé και τον δικό μας Στέλιο Παρλιάρο.

Εκείνο που κάνει τις δημιουργίες της να ξεχωρίζουν σε μια χώρα όπου η σοκολάτα είναι θεσμός και υπάρχουν πάρα πολλές και σπουδαίες σοκολατοποιίες –σε όλο το Βέλγιο υπολογίζεται ότι λειτουργούν πάνω από 2.000 καταστήματα που πωλούν σοκολάτα– είναι τα ελληνικά υλικά, οι ιδιαίτερες συνταγές και η ανεπιτήδευτη, αλλά σοφιστικέ εμφάνιση που έχουν τα σοκολατάκια της.

Επίσης, καμία από τις γεύσεις που σκαρώνει δεν είναι τυχαία. Καθεμία διηγείται και μια ιστορία. Μέσα από τις σοκολάτες της συστήνει την Ελλάδα.

Μάλιστα, κάποιες φορές, η σοκολάτα μπαίνει και στις κατσαρόλες της, αποκλειστικά για ιδία χρήση: «Φτιάχνω κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια, την οποία καρυκεύω με κανέλα, δάφνη και κρασί, και τρίβω μέσα σοκολάτα με περιεκτικότητα 80-100% κακάο. Κάνω και μια πολύ νόστιμη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, έναν μπαμπά γκανούς ουσιαστικά, με φιστίκι Αιγίνης και τριμμένη σοκολάτα με 100% κακάο». 

 

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε επίσης: 

Ακτίνες Χ: χρήση για την ζύγιση προϊόντων με απίστευτες δυνατότητες 

Food fraud: οδηγίες συμμόρφωσης από το FSSC22000 

Η λίστα της “ντροπής”: Τα 11 εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν με 0 ή 1 για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Χρώμα τροφίμων: Πόσο σημαντικό είναι; 

Μείωση των τροφιμογενών ασθενειών λόγω της πανδημίας 

Salmonella Coeln: 30 κρούσματα στη Σουηδία

Εστίαση: Έκαναν μέτρια κριτική στο Google και ο ιδιοκτήτης τους… την είπε για την ερωτική τους ζωή! 

Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX 

Οι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι… ελληνικές! 

Weetabix: Η «μάχη» του μπισκότου στο Twitter

Tουρισμός: Μέχρι τον Οκτώβριο θα υποδέχονται τουρίστες Κρήτη και Ρόδος- “Άγκάθι“ η έλλειψη προσωπικού 

Η βρετανική κυβέρνηση σώζει τη βιομηχανία κρέατος που κινδυνεύει λόγω έλλειψης CO2

Βούτυρο Maître d’Hôtel: Πώς να φτιάξετε αρωματικό βούτυρο 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο