cibum team
Ευοίωνες είναι οι διεθνείς προοπτικές φέτος για το ελληνικό ακτινίδιο.
Μάλιστα, με την ελληνική παραγωγή ακτινιδίου απασχολείται με άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Corriere Ortofrutticolo, η οποία ειδικεύεται στον τομέα των φρούτων και λαχανικών.
«Αναμένεται μια περισσότερο από θετική χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο», ξεκινά το άρθρο, τονίζοντας επίσης πως «η Ελλάδα αποδεικνύεται ένας ολοένα και πιο δεινός ανταγωνιστής για την Ιταλία, χρόνο με τον χρόνο. Ακόμα περισσότερο φέτος, όπου αναμένονται μεγαλύτεροι όγκοι, καλή ποιότητα προϊόντων και ενθαρρυντικές προοπτικές στον τομέα των εξαγωγών για τον ελληνικό τομέα».
Επικαλούμενο το ψηφιακό περιοδικό Agrotypos και την δήλωση του Ζήση Μανώση, Προέδρου της Zeus Kiwi “η χρονιά υπόσχεται να είναι πολύ καλή. Συνολικά, η παραγωγή στη χώρα θα είναι υψηλότερη από πέρυσι χάρη στην έναρξη λειτουργίας νέων φυτειών”.
Σημειωτέον, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μανώση «το καλό επίπεδο ποιότητας αν και τα μεγέθη αναμένονται μικρότερα από το συνηθισμένο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού»..
Όπως γνωρίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν διάφορα είδη ακτινιδίων, και η ποιότητα Hayward “παραμένει ο άξονας εργασίας για την Ελλάδα”. Σε αυτό το σημείο το άρθρο τονίζει πως η Ελλάδα “όπως και άλλες χώρες, έχει ακριβείς ρυθμίσεις για το ημερολόγιο της εμπορίας” εφόσον ο νόμος “ορίζει την ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής για ολόκληρη τη χώρα στις 15 Οκτωβρίου και την ημερομηνία έναρξης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά την 1η Νοεμβρίου” κατά την οποία “πρέπει να πληρούνται αυστηρά πρότυπα ωρίμανσης φρούτων”.
Υπάρχουν και άλλες ποιότητες ακτινιδίου που ωριμάζουν νωρίτερα από την Hayward και «παράγουν πολύ χαμηλότερο όγκο, αλλά πρέπει επίσης να πληρούν κατάλληλα χαρακτηριστικά ωρίμανσης».
Σημαντική και η αναφορά στο πρόβλημα της παρανομίας. Σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το ιταλικό μέσο ενημέρωσης, πραγματοποιούνται παράνομες συλλογές. «Πρώιμες συγκομιδές προϊόντων που θα μπορούσαν να δυσφημίσουν το ελληνικό ακτινίδιο στις ξένες αγορές και έτσι να θέσουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές εξαγωγές», προειδοποιεί.
Το άρθρο κλείνει με μια καλή είδηση για την Ελλάδα, λέγοντας πως για το ελληνικό ακτινίδιο «φέτος οι προοπτικές στις διεθνείς αγορές είναι θετικές. Η μείωση της παραγωγής σε ορισμένες χώρες, όπως η ίδια η Ιταλία, και η καλή ζήτηση από τις διεθνείς αγορές, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, οδηγούν σε προβλέψεις ικανοποιητικών τιμών».