Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλλάζει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών για αναψυκτικά και ροφήματα

ΑρχικήΝομοθεσίαΑλλάζει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών για αναψυκτικά και ροφήματα
spot_img

Οι αλλαγές στα αναψυκτικά και στους συσκευασμένους χυμούς φρούτων.

Τα υπουργεία εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενέκριναν την εισήγηση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου της ΑΑΔΕ για αντικατάσταση των άρθρων  – 145 «Ελεύθερα αλκοόλης ποτά », 146 «Τεχνητά Ελεύθερα Αλκοόλης Ποτά», 147 «Ελεύθερα Αλκοόλης Ποτά από Φυσικούς Χυμούς Φρούτων» και 148 «Ροφήματα» του Κώδικα Τροφίμων Και Ποτών.

Πιο συγκεκριμένο στο άρθρο 145 αναφέρεται, μεταξύ άλλων πως η χρησιμοποίηση καφεΐνης ως αρωματικής ύλης πρέπει να δηλώνεται στον κατάλογο των συστατικών σύμφωνα με την παρ. 3 του Μέρους Δ του Παραρτήμα[1] VII του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011. Στα προϊόντα του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η προσθήκη καφεΐνης ως αρωματικής ύλης, σύμφωνα με τους περιορισμούς χρήσης που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) 1334/2008.

 Για ελεύθερα αλκοόλης ποτά με καφεΐνη πάνω από 150 mg/L ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 5 του παρόντος Κώδικα. Ελεύθερα αλκοόλης ποτά που περιέχουν καφεΐνη, από οποιαδήποτε πηγή, σε αναλογία άνω των 150 mg/L, πρέπει να φέρουν την πρόσθετη ένδειξη που προβλέπεται στην παρ. 4.1 του Παραρτήματος ΙII του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011, με τις προϋποθέσεις και τους όρους που προβλέπονται στην ίδια παράγραφο.

Η ένδειξη «τονωτικό» χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) 1924/2006 σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα (σύμφωνα με τον 1924/2006 οι ισχυρισμοί υγείας πρέπει να εγκρίνονται για χρήση μόνον μετά από επιστημονική αξιολόγηση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου).

Επίσης ελεύθερα αλκoόλης πoτά με χυμoύς φρoύτων, πoυ διατίθενται στην κατανάλωση και η ονομασία τους συμπληρώνεται με ένδειξη που αναφέρεται στο είδoς κάπoιoυ φρoύτoυ ή πoυ περιέxει τη ρίζα της λέξης που αναφέρεται στο είδoς κάπoιoυ φρoύτoυ, όπως «πoρτoκαλάδα», «λεμονίτα» κ.λπ., παρασκευάζονται απoκλειστικά και μόνo από τoν xυμό τoυ φρoύτoυ αυτoύ και απαγoρεύεται η πρoσθήκη xυμών από oπoιoδήπoτε άλλo φρoύτo.

Πoτά από μίγματα xυμών διαφόρων φρoύτων ή/και λαχανικών αναφέρoνται με την oνoμασία «πoτό με xυμoύς φρoύτων ή/και λαχανικών» ή «πoτό με μίγμα xυμών φρoύτων ή/και λαχανικών». Στην περίπτωση που το ποτό έχει παρασκευαστεί από χυμούς δύο φρούτων ή/και λαχανικών η λέξη «φρoύτων» ή «λαχανικών» μπορεί να αντικαθίσταται ή να ακoλoυθείται από τα ονόματα των φρoύτων ή λαχανικών κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας. Σε περίπτωση που το ποτό έχει παρασκευαστεί από χυμούς τριών ή περισσότερων φρούτων ή/και λαχανικών η αναφορά των φρούτων ή/και λαχανικών που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορεί να αντικαθίσταται από την ένδειξη «διάφορων φρούτων ή/και λαχανικών» ή από ανάλογη ένδειξη ή να προσδιορίζεται ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων φρούτων ή/και λαχανικών.

Για την παρασκευή των ελευθέρων αλκοόλης ποτών, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση των ακόλουθων πρώτων υλών, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται για τη χρήση τους στις οικείες γι’ αυτές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις: Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, φυσικό μεταλλικό νερό και νερό πηγής, χυμοί φρούτων ή/και λαχανικών, σιρόπια εδώδιμων καρπών, γλυκαντικές ύλες, αρτύματα, αρωματικές ύλες κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) 1334/2008, χλωριούχο νάτριο, διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βρώσιμες ύλες, με την επιφύλαξη των διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283. Τα ελεύθερα αλκοόλης ποτά που διατίθενται στην αγορά με την συνήθη ονομασία «σόδα» εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

Tα ελεύθερα αλκoόλης αεριoύxα ή μη πoτά, πoυ παρασκευάζoνται από χυμoύς φρoύτων ή/και λαχανικών, με εξαίρεση αυτά πoυ περιέxoυν xυμό λεμoνιών, πρέπει να περιέxoυν τουλάχιστον 20 γραμμάρια xυμών συνoλικά ανά 100 κυβικά εκατoστά πρoϊόντoς.

Τα ποτά στα οποία έχει γίνει εισπίεση διoξειδίoυ τoυ άνθρακα πρέπει να δηλώνονται ως αεριούχα στη συσκευασία, στο ίδιο οπτικό πεδίο με την ονομασία του ποτού. Eπιτρέπεται η εισπίεση διoξειδίoυ τoυ άνθρακα στα ελεύθερα αλκoόλης πoτά με xυμoύς φρoύτων ή/ και λαχανικών, με την πρoϋπόθεση ότι αυτό δηλώνεται ευκρινώς στη συσκευασία, στο ίδιο οπτικό πεδίο με την ονομασία του ποτού, με τη λέξη «Aεριoύxo».

Με την επιφύλαξη των πoτών με σταφυλoxυμό, στον οποίο θεωρείται ανεκτή η παρoυσία αιθυλικής αλκoόλης, πoυ πρoέρxεται από ζύμωση, σε πoσoστό όxι μεγαλύτερο από 1% κατ’ όγκo, για όλα τα άλλα είδη ελεύθερων αλκοόλης ποτών με χυμούς, η παρoυσία αιθυλικής αλκοόλης, προερχομένης αποκλειστικά από τη χρήση της ως διαλύτη, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το πoσoστό 0,5% κατ’ όγκo. Σε ελεύθερα αλκοόλης ποτά με χυμό σταφυλιού, επιτρέπεται η παρουσία αιθυλικής αλκοόλης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5%, όχι, όμως, και του 1% κατ’ όγκo.

Μία σημαντική αλλαγή είναι ότι στα ροφήματα έχουν μπει νέα προϊόντα για την παρασκευή τους, όπως  πχ η  γέλη και ο χυμός από φύλλα αλόης, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα άλγη ή φύκη.

Τέλος επιτρέπεται να διατίθενται μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, προϊόντα που έχουν νόμιμα διατεθεί στην αγορά ή επισημανθεί πριν από τη δημοσίευση της παρούσας και δεν ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις που εισάγονται με αυτήν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα