Νέος κανονισμός θα απαιτεί αναγραφή των συστατικών στις ετικέτες κρασιών, οινοπνευματωδών και ποτών βύνης.
Το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε έναν νέο κανονισμό που θα καθιστά υποχρεωτική την επισήμανση αλλεργιογόνων στα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων του κρασιού, των οινοπνευματωδών και των ποτών βύνης.
Μέχρι σήμερα, ο ομοσπονδιακός νόμος για τη διαχείριση του αλκοόλ (FAA) δεν απαιτούσε την αναγραφή των εννέα σημαντικότερων αλλεργιογόνων τροφίμων που αναγνωρίζει η αμερικανική νομοθεσία. Ο προτεινόμενος κανόνας έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, επιβάλλοντας την υποχρεωτική δήλωση της παρουσίας γάλακτος, αυγών, ψαριών, οστρακοειδών, ξηρών καρπών, σιταριού, φιστικιών, σόγιας και σουσαμιού στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, εφόσον τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής.

Η πρόταση δίνει πενταετή προθεσμία συμμόρφωσης από την ημερομηνία που ο τελικός κανόνας θα δημοσιευτεί στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, ενώ παραμένει ανοιχτή για δημόσια σχόλια έως τις 17 Απριλίου 2025.
Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε ύστερα από επιστολή καταναλωτικών και υγειονομικών οργανώσεων το 2021, μεταξύ των οποίων το Κέντρο για την Επιστήμη προς το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) και η Ομοσπονδία Καταναλωτών της Αμερικής, που ζήτησαν τη θέσπιση κανόνων για την τυποποιημένη επισήμανση αλλεργιογόνων και τη χρήση ξεκάθαρων ονομασιών συστατικών.
Το 2022, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, δημοσίευσε έκθεση στην οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί κανονισμοί που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία και την καταναλωτική ενημέρωση, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για την επισήμανση αλλεργιογόνων και διατροφικών πληροφοριών.
Το TTB πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση για την υποχρεωτική επισήμανση συστατικών, ενισχύοντας τη διαφάνεια στην αγορά των αλκοολούχων ποτών και προστατεύοντας τους καταναλωτές από πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους.