Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται μολυσμένος πατσάς που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο

ΑρχικήΝέαΑνακαλείται μολυσμένος πατσάς που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο
spot_img

Οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τυχόν συμπτώματα

Μολυσμένο πατσά με Listeria monocytogenes ανακαλεί η Γαλλία από τα ψυγεία της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Auchan Supermarché.

Ο συσκευασμένος πατσάς που ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ Auchan.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης τα άτομα που έχουν καταναλώσει το «προϊόν» και παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή μαζί με πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα, καλούνται να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να αναφέρουν στους γιατρούς ότι το έχουν καταναλώσει. Μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές μορφές με νευρολογικές επιπλοκές και μητρική ή εμβρυϊκή βλάβη σε έγκυες γυναίκες.

Οι έγκυες γυναίκες καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα συμπτώματα. Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες.

Δείτε επίσης: Παιδί το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών – Προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και φροντιστές του παιδικού σταθμού που πήγαινε

Στην αγορά και επικίνδυνος πατσάς που μπορεί να προκαλέσει διάτρηση στομάχου

Πριν από λίγους μήνες οι αρχές της Ιταλίας ανακάλεσαν από την αγορά δύο προϊόντα πατσά που παράγονται από την εταιρεία Caisa Alimentare με έδρα την Πίζα. Ο λόγος της ανάκλησης ήταν ότι τα προϊόντα ενέχουν «κίνδυνο σοβαρής βλάβης στο πεπτικό σύστημα» από την παρουσία pH μεγαλύτερου από 11.

Ο πατσάς είναι ένας τύπος βρώσιμων παραπροϊόντων από το στομάχι διαφόρων εξημερωμένων ζώων φάρμας, συνηθέστερα στομάχι βοοειδών. Ο πατσάς συνήθως φτιάχνεται μόνο από τους τρεις πρώτους θαλάμους του στομάχου των βοοειδών. 

Μια μέθοδος για την επεξεργασία του πατσά περιλαμβάνει τον καθαρισμό του πατσά με τουλάχιστον ένα λευκαντικό και τουλάχιστον ένα αλκαλικό υλικό για τη βελτίωση της εμφάνισης του και την επαφή του κατεργασμένου πατσά με ένα αλκαλικό δομικό υλικό σε θερμοκρασία περίπου 43°C έως 70°C. Μετά τη διαδικασία εξευγενισμού, ο πατσάς υποβάλλεται σε μια διαδικασία αλκαλικής πλύσης με πλύσιμο με ένα διάλυμα που περιλαμβάνει ένα αλκαλικό δομικό για να αυξήσει το επιφανειακό pH του. Το αλκαλικό δομικό μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε αλκαλική ένωση, συμπεριλαμβανομένων, αλλά χωρίς περιορισμό, υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα), υδροξείδιο καλίου (καυστική ποτάσα), υδροξείδιο ασβεστίου, υδροξείδιο μαγνησίου, φωσφορικό τρινάτριο, μεταπυριτικό νάτριο ή συνδυασμούς τους.

Με βάση τα παραπάνω στα προϊόντα πατσά που ανακλήθηκαν το αλκαλικό διάλειμμα που χρησιμοποιήθηκε για την πλύση δεν έγινε σωστό ξέπλυμα με αποτέλεσμα η καυστική ουσία να έχει παραμείνει στο προϊόν.

Δείτε επίσης: Αγγούρια: Νέα ανάκληση λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκων

Δείτε επίσης: Τι περιέχουν τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και κοστίζουν λιγότερο από τις σκυλοτροφές;

Λοίμωξη από Λιστέρια

Η λιστερίωση είναι μια λοίμωξη που αποκτάται από μολυσμένα τρόφιμα. Τα βακτήρια Listeria monocytogenes βρίσκονται στο έδαφος και επομένως βρίσκονται στα περισσότερα ζώα. Οι άνθρωποι αποκτούν αυτό το βακτήριο από τρόφιμα, ειδικά από μαλακό τυρί, γάλα, πατέ κρέας ή σαλάτες που παρασκευάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν τα τρόφιμα αυτά διατηρούνται σε ακατάλληλες συνθήκες. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο έντερο και εξαπλώνονται στη ροή του αίματος. Έτσι, μπορούν να μολύνουν άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria διαφέρουν μεμονωμένα. Σε ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να παρέλθει χωρίς να το παρατηρήσει ο ασθενής, αν και ορισμένοι μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη (υψηλή θερμοκρασία, πονόλαιμο, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους).

Ο παράγοντας κινδύνου για τη λοίμωξη από λιστέρια είναι φυσικά η κατανάλωση μαλακών τυριών και πατέ κρέατος. Η ηλικία, το φύλο και η γενετική δεν είναι σημαντικοί παράγοντες.

Στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, π.χ. σε ασθενείς HIV, καθώς επίσης και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, η λοίμωξη από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα.

Σε έγκυες γυναίκες, η λοίμωξη μπορεί να μεταφερθεί στο νερό ή ακόμα και στο μωρό, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εναλλακτικά, το νεογέννητο μωρό μπορεί να έχει αυτή τη λοίμωξη, ή να είναι θνησιγενές. Τα μολυσμένα μωρά που επιβιώνουν είναι συχνά πρόωρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψαν οι νέοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο