ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑντίο BMI, καλημέρα BRI, και ο ρόλος του ΕΦΕΤ

Αντίο BMI, καλημέρα BRI, και ο ρόλος του ΕΦΕΤ

2 λεπτά ανάγνωσης

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας, εδώ και πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείται ο δείκτης BMI ο οποίος εξαρτάται από το βάρος και το ύψος.

- Advertisement -

Αλλά αυτός ο δείκτης είναι λάθος!

Για παράδειγμα, οι παίκτες rugby ή όσοι έχουν πολύ μυική μάζα, ο δείκτης BMI τους χαρακτηρίζει υπέρβαρους.

- Advertisement -

Έφτασε λοιπόν η ώρα να αντικατασταθεί ο BMI με τον BRI. Ο δείκτης BRI παίρνει υπόψη του το ύψος και την περιφέρεια στο στομάχι, και όχι το βάρος.

Αντιγράφω από τους Irish Times:

Οι βαθμολογίες BRI κυμαίνονται γενικά από το 1 έως το 15 – οι περισσότεροι άνθρωποι κατατάσσονται από το 1 έως το 10. Όσοι είχαν βαθμολογία BRI από 6,9 και πάνω – που υποδηλώνει το πιο στρογγυλό σώμα – διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Ο συνολικός κίνδυνος θνησιμότητάς τους ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερος από εκείνους με BRI 4,5-5,5, οι οποίοι βρίσκονταν στο μέσο του δείγματος, ενώ εκείνοι με βαθμολογίες BRI από 5,46 έως 6,9 αντιμετώπιζαν κίνδυνο που ήταν 25% υψηλότερος από εκείνους που βρίσκονταν στο μέσο του δείγματος.

Μήπως έφτασε ο ΕΦΕΤ να επικοινωνήσει αυτήν την εξέλιξη σε γιατρούς, διατροφολόγους αλλά και στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό;

Αντίο BMI, καλημέρα BRI, και ο ρόλος του  ΕΦΕΤ - Cibum.gr
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Έλληνες αρτοποιοί: 1.500 λουκέτα, με πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να απειλούν τον κλάδο

Έλσα Κουκουμέρια: «Μεγάλη αδικία για εμάς και παραπλάνηση του καταναλωτή» – Γιώργος Καββαθάς: «Πολύ σύντομα θα δούμε την κατάληψη του χώρου από πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

Νέα προειδοποίηση για κοινό τρόφιμο του σουπερμάρκετ – Επιστημονικά ευρήματα και συστάσεις από τις αρχές – Του Ν. Γδοντέλη

Παθογόνα βακτήρια, θερμοκρασία και χρόνος αποθήκευσης στο επίκεντρο νέων επιστημονικών δεδομένων για δημοφιλή τρόφιμα.

Εντοπίστηκε μέλι με Clostridium botulinum – Πηγές επιμόλυνσης, ανθεκτικότητα και περιστατικά αλλαντίασης

Νέο περιστατικό στην Ευρώπη ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την παρουσία C. botulinum στο μέλι – Από πού προέρχεται, πώς ελέγχεται και ποιος είναι ο κίνδυνος.