ΑρχικήΝέαΑπαγορεύσεις στα σύνορα για τρόφιμα από την ΕΕ (και την Ελλάδα): Στο...

Απαγορεύσεις στα σύνορα για τρόφιμα από την ΕΕ (και την Ελλάδα): Στο στόχαστρο οι αποσκευές των παραθεριστών

2 λεπτά ανάγνωσης

Νέοι έλεγχοι στα σύνορα για προστασία από τον αφθώδη πυρετό

Αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται πλέον στα βρετανικά σύνορα για όσους επιστρέφουν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αποτροπή εισαγωγής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας του αφθώδους πυρετού. Οι ταξιδιώτες από προορισμούς όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα ενημερώνονται ότι η μεταφορά προϊόντων όπως σάντουιτς, αλλαντικά, ωμό κρέας, τυρί και γάλα, ακόμη και από αφορολόγητα καταστήματα, μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα που φτάνουν τις 5.000 λίρες.

- Advertisement -

Η ασθένεια δεν επηρεάζει τον άνθρωπο, αλλά προκαλεί σοβαρές οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη Βρετανία, οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω των επιβεβαιωμένων περιστατικών στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Η παρουσία του ιού στις αποσκευές, ακόμη και μέσω επεξεργασμένων τροφίμων, θεωρείται πιθανή πηγή μετάδοσης.

Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM 

Η Βρετανική κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα επιτήρησης και ενημέρωσης, καθιστώντας υποχρεωτική την παράδοση των απαγορευμένων ειδών στα σύνορα. Τα προϊόντα που κατάσχονται καταστρέφονται, ενώ οι παραβάτες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές διοικητικές κυρώσεις.

- Advertisement -

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για τρόφιμα όπως βρεφικό γάλα, εξειδικευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς και για προϊόντα χαμηλού κινδύνου όπως σοκολάτες, μπισκότα, ψωμί και ζυμαρικά. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν αποκλειστικά αφίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και δεν ισχύουν για ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ιρλανδία ή τις Νήσους της Μάγχης.

Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να επιδείξουν αυξημένη υπευθυνότητα και εγρήγορση, ιδιαίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, για την έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων περιστατικών και την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κοτόπουλο: Τι φταίει και αυξάνονται οι γαστρεντερίτιδες από την κατανάλωσή του;

Οι μεγάλες μονάδες βιομηχανικής πτηνοτροφίας φαίνεται ότι δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εξέλιξη και την εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων

Μπορεί να κολλήσουμε ηπατίτιδα Ε από το χοιρινό κρέας; Αυτό υποστηρίζει η νέα αξιολόγηση στο Food Risk Assess Europe

Νέα αξιολόγηση αναλύει τον ρόλο του χοιρινού κρέατος στη μετάδοση της ηπατίτιδας Ε και τις διαθέσιμες στρατηγικές ελέγχου.

Νερό βρύσης σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους και χημικές υπερβάσεις – Εισαγγελική έρευνα (έγγραφα)

Προκαταρκτικές εξετάσεις για πιθανές ευθύνες μετά τις καταγγελίες κατοίκων και τις αναλύσεις που έδειξαν προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού σε τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και στον Δήμο Βόλβης