Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη με φέτα: Γράφουν “φέτα” σε δοχείο με λευκό τυρί!

ΑρχικήΝέαΑπάτη με φέτα: Γράφουν "φέτα" σε δοχείο με λευκό τυρί!
spot_img

Αναγνώστης του enikos.gr αποκάλυψε απάτη με λευκό τυρί που πωλείται ως φέτα σε ελληνικό παντοπωλείο.

  Στις φωτογραφίες που έστειλε ο αναγνώστης στο site enikos.gr, φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την δημοφιλία της φέτας έγραψαν «φέτα», με το χέρι πάνω στο αυτοκόλλητο με το barcode και την τιμή. Αυτό το αυτοκόλλητο το έχουν κολλήσει πάνω στην λέξη «Goat Cheese» που υπάρχει πάνω σε τενεκέ με κατσικίσιο τυρί.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα και η αλλαγή στα συστατικά που υπάρχουν πάνω στο αυτοκόλλητο. Όπως αναγράφεται τόσο στο αυτοκόλλητο όσο και στο δοχείο, το κατσικίσιο τυρί εκτός από παστεριωμένο γίδινο γάλα, περιέχει παστεριωμένο πρόβειο γάλα και παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Μάλιστα, ενώ η εταιρεία που το παρασκευάζει αναφέρει πως το προϊόν περιέχει παστεριωμένο γίδινο γάλα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, στο ράφι το ποσοστό αλλάζει – όπως βλέπετε στο ταμπελάκι – και ξεπερνά το 80%.

Όσα τυριά φτιάχνονται όπως η φέτα, αλλά με άλλα γάλατα ή αναλογίες, ή όσα ωριμάζουν σε πλαστικό δοχείο ή σε περιοχές πλην των ΠΟΠ, ονομάζονται λευκά τυριά άλμης. Τα γνωστότερα είναι το γίδινο τυρί ή γίδινη «φέτα», όταν φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα σε ποσοστό έως και 100%, ενώ ο τελεμές παρασκευάζεται κι αυτός όπως η φέτα, αλλά με αγελαδινό γάλα.

Υπενθυμίζεται πως για να αποκαλείται ένα τυρί Φέτα ΠΟΠ, πρέπει να:

  • Να προέρχεται αποκλειστικά από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και, από νησιά, μόνο από τη Λέσβο.
  • Να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%.
  • Να χρησιμοποιείται γάλα μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής, κυρίως σε ελεύθερες βοσκές.
  •  Να παράγεται από τον Οκτώβριο εώς τα μέσα Ιουνίου.
  • Να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού και μέγιστη υγρασία 55%.
  • Να ωριμάζει για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο (τενεκέδες).

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα