Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Αντιδράσεις στην απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Nestlé

ΑρχικήΝέαΑπάτη με τα εμφιαλωμένα νερά: Αντιδράσεις στην απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση Nestlé
spot_img

Η υπόθεση της Nestlé με τα μολυσμένα νερά αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων.

Για χρόνια, η Nestlé αντλούσε νερό από ακατάλληλες πηγές στη Γαλλία, οι οποίες ήταν μολυσμένες με επικίνδυνες ουσίες όπως φυτοφάρμακα, βακτήρια και κοπρανώδη μικρόβια.

Αφού το υπέβαλε σε ελάχιστο καθαρισμό, το εμφιάλωνε και το παρουσίαζε ως “φυσικό μεταλλικό νερό”, εξαπατώντας εκατομμύρια καταναλωτές. Η εταιρεία, παράνομα και χωρίς τις απαραίτητες άδειες, εκμεταλλευόταν υπόγεια ύδατα, υπονομεύοντας τις ισορροπίες του περιβάλλοντος. Οι αρχές αδρανούσαν, επιτρέποντας στην εταιρεία να συνεχίσει τις παράνομες πρακτικές της για χρόνια.

Η οργάνωση foodwatch, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, κατέθεσε μήνυση κατά της Nestlé, αποκαλύπτοντας στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε την υπόθεση επιβάλλοντας ένα μικρό πρόστιμο στη Nestlé, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισε από την απάτη.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αξίωσε την καταβολή δύο εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το 2023 η εταιρεία – κολοσσός είχε κέρδη 11,2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων! Έτσι, η Nestlé χρειάζεται μόνο 99 λεπτά της ώρας για να καλύψει το πρόστιμο που της επιβλήθηκε.

Ειρήσθω εν παρόδω, το γαλλικό δικαστήριο είχε προηγουμένως προσφέρει στη foodwatch μεγαλύτερη αποζημίωση από τη Nestlé άν συμφωνούσε να αποσύρει την καταγγελία, κάτι που η οργάνωση δεν αποδέχθηκε.

Αυτό το γεγονός αποκαλύπτει ένα ευρύτερο πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ελέγχου των πολυεθνικών εταιρειών και της προτεραιότητας των κερδών έναντι της υγείας και του περιβάλλοντος. Τέλος, σύμφωνα με την foodwatch, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο και διαφανές σύστημα, όπου οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.

Ποντίκια σε αποθήκες τροφίμων: Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα κόλπα

Μην αφήνετε την αποθήκη σας να μετατραπεί σε θέρετρο τρωκτικών. Ενώ μια αποθήκη χωρίς ποντίκι φαίνεται αδύνατη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο