Λανθασμένη επισήμανση σολομού σε εστιατόρια- Αναγράφουν ότι είναι άγριος ενώ είναι σολομός ιχθυοκαλλιέργειας.
Σε μια μελέτη δειγμάτων σολομού από το Σιάτλ της Ουάσιγκτον, παντοπωλεία και εστιατόρια σούσι, η ανάλυση DNA αποκάλυψε ότι το 18% είχαν εσφαλμένη επισήμανση. Η Tracie Delgado και οι συνεργάτες του στο Seattle Pacific University, WA, ΗΠΑ, παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης, στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE
Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές άγριου σολομού που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τιμή του σολομού εξαρτάται από το είδος και από το αν είναι εκτρεφόμενος ή άγριος. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει συχνή εσφαλμένη επισήμανση του σολομού σε αγορές και εστιατόρια της Ουάσιγκτον. Το 2013, το κράτος κατέστησε παράνομη την εσφαλμένη επισήμανση του σολομού, επικαλούμενη αρνητικές επιπτώσεις για τους πελάτες, τους ψαράδες, τους διανομείς, τους πωλητές και τα οικοσυστήματα.
Για να βοηθήσουν να διευκρινιστεί ο αντίκτυπος αυτής της νομοθεσίας, η Delgado και οι συνεργάτες της συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σολομού από 67 παντοπωλεία και 52 εστιατόρια σούσι σε όλο το Σιάτλ από το φθινόπωρο του 2022 έως το φθινόπωρο του 2023.
Η ανάλυση του DNA αποκάλυψε ότι το 18% του συνόλου των 119 ψαριών ήταν εσφαλμένα χαρακτηρισμένα. Η λανθασμένη επισήμανση σολομού εκτροφής ως άγριου σολομού σημειώθηκε στο 32,3% των δειγμάτων εστιατορίων και σε κανένα από τα δείγματα παντοπωλείου. Η λανθασμένη επισήμανση ενός είδους άγριας αλίευσης ως άλλου σημειώθηκε στο 38,7% των δειγμάτων εστιατορίων και στο 11,1% των δειγμάτων παντοπωλείου.
Η οικονομική ανάλυση αποκάλυψε ότι η εσφαλμένη επισήμανση στα εστιατόρια σούσι ήταν εις βάρος του πελάτη, ενώ η εσφαλμένη επισήμανση στα καταστήματα δεν είχε σημαντική επίδραση. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι άγνωστο σε ποιο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού τείνει να συμβαίνει η εσφαλμένη επισήμανση, αλλά ότι είναι απίθανο να συμβαίνει στο σημείο της συγκομιδής.
Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ποσοστό 20% λανθασμένης επισήμανσης στην Ουάσινγκτον μεταξύ 2009 και 2011, ενώ ένα ποσοστό 2% παρατηρήθηκε στο Σιάτλ το 2012, αμέσως μετά την καταδίκη ενός μεγάλου διανομέα σε φυλάκιση για δόλια λανθασμένη επισήμανση σολομού. Τα νέα ποσοστά δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα με τα παλαιά, λόγω διαφορετικού σχεδιασμού της μελέτης και άλλων υποκείμενων παραγόντων. Ωστόσο, καθώς τα περισσότερα δείγματα στη νέα μελέτη συλλέχθηκαν όταν ο σολομός ήταν στην εποχή του, οι ερευνητές εξέφρασαν την έκπληξή τους για το υψηλό ποσοστό λανθασμένης επισήμανσης που διαπίστωσαν. Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές ζητούν τη συνεχή ανάπτυξη και επιβολή της νομοθεσίας κατά της απάτης στον σολομό.
Η Tracie Delgado προσθέτει: «Παρά την πρόσφατη νομοθεσία που καθιστά παράνομη την εσφαλμένη επισήμανση του σολομού, η απάτη με την εσφαλμένη επισήμανση σολομού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στο Σιάτλ. Βρήκαμε ότι τα εστιατόρια σούσι του Σιάτλ είναι πολύ πιο πιθανό να σας δώσουν σολομό εκτροφής στη θέση του άγριου σολομού που ισχυρίζεται ο πωλητής. Η αποτυχία σωστής επισήμανσης του άγριου σολομού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, επειδή εμποδίζει την ακριβή παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού και επομένως καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση του άγριου σολομού. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επιβάλλουμε νομοθεσία που απαιτεί ακριβή σήμανση των θαλασσινών, από τον ψαρά μέχρι το πιάτο, και να εκπαιδεύσουμε το κοινό για το πώς η εμπορική απάτη του σολομού επηρεάζει τη διατήρηση του άγριου σολομού».
Γοα να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.