ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΑπάτη τροφίμων: Χιλιάδες λίτρα μαγειρικού λαδιού πωλούνταν ως ελαιόλαδο!

Απάτη τροφίμων: Χιλιάδες λίτρα μαγειρικού λαδιού πωλούνταν ως ελαιόλαδο!

2 λεπτά ανάγνωσης

Κατασχέθηκαν 2.510 λίτρα μαγειρικού λαδιού, εκατοντάδες πλαστές ετικέτες και ένα εμπορικό όχημα.

Η Πορτογαλική Αρχή Τροφίμων και Οικονομικής Ασφάλειας (ASAE) εντόπισε “εγκληματική πράξη” την εμπορία ενός προϊόντος με την ένδειξη “ελαιόλαδο”. Συγκεκριμένα, κατάσχεσε 2.510 λίτρα παραποιημένου ελαιολάδου, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στη Portalegre, τη Beja και το δήμο Silves.

Η ASAE ανέφερε σε ανακοίνωσή της στις 20 Μαΐου 2024, ότι κατάσχεσε, επίσης, εκατοντάδες ετικέτες, ένα εμπορικό όχημα και διάφορα αποδεικτικά και ενδεικτικά έγγραφα, όλα αξίας περίπου 29.000€. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ανοίχθηκαν δύο ποινικές υποθέσεις για απάτη με εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τον φορέα, ελήφθησαν δείγματα του προϊόντος (βρώσιμα έλαια), τα οποία θα αναλυθούν στο Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων της ASAE, προκειμένου να διενεργηθούν οι αντίστοιχες χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις.

Η ASAE, στο πλαίσιο της αποστολής της για την προστασία των εθνικών προϊόντων και την καταπολέμηση των πρακτικών απάτης, πραγματοποίησε την εν λόγω επιχείρηση μέσω της Περιφερειακής Μονάδας Νότου – Επιχειρησιακή Μονάδα Évora. Η δράση αποσκοπούσε στην «Εξακρίβωση της γνησιότητας και της ποιότητας του ελαιολάδου που πωλούνταν στις περιφέρειες Portalegre, Beja και στο δήμο Silves», πρόσθεσε η ASAE, τονίζοντας ότι «Στόχευσαν οικονομικούς φορείς με εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους».

- Advertisement -

Οι ύποπτοι θεωρήθηκαν κατηγορούμενοι και μετά από ταυτοποίηση, προφυλακίστηκαν και τα γεγονότα κοινοποιήθηκαν στη δικαστική αρχή.

Η ASAE προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι σε εγρήγορση για προσφορές του εν λόγω προϊόντος σε χαμηλότερη τιμή από την αναμενόμενη, παραπλανώντας τον καταναλωτή με σκοπό την πώληση άλλων ελαϊκών ουσιών, αντί για ελαιόλαδο.

https://cnnportugal.iol.pt/azeite/asae/asae-deteta-em-flagrante-venda-de-milhares-de-litros-de-azeite-que-eram-afinal-oleo-alimentar/20240408/6613f996d34ebf9bbb3c30a0

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Aυτές είναι οι χειρότερες τροφές που μπορεί κανείς να φάει κατά τη διάρκεια καύσωνα – Του διαιτολόγου Ν. Ζορζοβίλη

Ορισμένες επιλογές επιβαρύνουν περισσότερο την ενυδάτωση και τη θερμορρύθμιση, ενώ άλλα τρόφιμα γίνονται επικίνδυνα όταν παραμένουν εκτός ψυγείου για πολλή ώρα

Χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα – Νέο πιο αυστηρό πλαίσιο προστίμων από το ΥΠΑΑΤ για υπολείμματα και παραβάσεις

Το ΦΕΚ 5018/2026 καθορίζει νέα κλίμακα βαθμολόγησης για παραβάσεις σε φυτοφάρμακα και υπολείμματα τροφίμων.

Μπάνιο στη θάλασσα: Είναι πιο πιθανό να πάθω λοίμωξη από Vibrio όταν το νερό είναι ζεστό; Τι ισχύει και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για ένα βακτήριο που μπορεί να μεταδοθεί από το νερό