Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ραγδαία άνοδος της απάτης σε καθημερινές κατηγορίες τροφίμων – Αυτά τα προϊόντα είναι υπό απειλή

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΡαγδαία άνοδος της απάτης σε καθημερινές κατηγορίες τροφίμων - Αυτά τα προϊόντα είναι υπό απειλή
spot_img

Τι αποκαλύπτει η νέα τριμηνιαία έκθεση της FOODAKAI για το 2025

Ο πρώτος παγκόσμιος δείκτης απάτης στα τρόφιμα για το 2025, όπως δημοσιεύθηκε από την πλατφόρμα FOODAKAI, φέρνει στο φως πολλές περιπτώσεις διατροφικής απάτης, οι οποίες αυξάνονται δραματικά, αγγίζοντας προϊόντα που καταναλώνονται μαζικά και καθημερινά. Η διαφθορά στην αλυσίδα εφοδιασμού δεν αφορά πλέον μόνο εξωτικές ή ακριβές κατηγορίες, αντιθέτως, πλήττει βασικά προϊόντα του διατροφικού καλαθιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, η πιο εκρηκτική άνοδος σημειώθηκε στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, με αύξηση 358% σε περιστατικά. Οι απάτες σχετίζονται με παραποίηση προέλευσης, υποκατάσταση ειδών, αλλά και κινδύνους για άτομα με αλλεργίες λόγω κακής σήμανσης ή νοθείας.

Στα γαλακτοκομικά, αν και ο συνολικός αριθμός περιστατικών παραμένει σχετικά χαμηλός, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση σε περιστατικά παραποίησης βουτύρου και νοθείας γάλακτος — μια ένδειξη ότι πρόκειται για το ξεκίνημα μιας πιθανής τάσης κλιμάκωσης.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και τα δημητριακά και τα προϊόντα αρτοποιίας, με αύξηση 23%, η οποία αποδίδεται σε παράνομες προσθήκες, ψευδείς ετικέτες και ελλείψεις συμμόρφωσης σε σχέση με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι νέοι κίνδυνοι αναδύονται σε προϊόντα όπως το σκόρδο και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά στον δείκτη ως στόχοι απάτης, γεγονός που υποδηλώνει τη μεταβαλλόμενη φύση των απειλών.

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνη όταν προστίθεται η συνεχιζόμενη κρίση στα θαλασσινά, όπου καταγράφεται ετήσια αύξηση 74% στις απάτες. Η υποκατάσταση ειδών και η καταχρηστική χρήση αντιβιοτικών στην υδατοκαλλιέργεια θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα αλλά και τη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής Chris Elliott, ιδρυτής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, σχολίασε την έκθεση: «Ο δείκτης της FOODAKAI εντόπισε νέες απειλές που δεν γνώριζα, ενώ άλλες επιβεβαίωσαν ανησυχίες που ήδη παρακολουθούσα στενά».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα