Η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ ακόμη παλεύουν με την αόρατη απειλή των χημικών ουσιών σε χαρτί και χαρτόνι
Πίσω από ένα φαινομενικά αθώο κουτί πίτσας ή ένα χάρτινο πιάτο, μπορούν να κρύβονται οι ουσίες PFAS και οι δισφαινόλες. Οι χημικές αυτές ενώσεις χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να προσδώσουν υδροαπωθητικές και λιποαπωθητικές ιδιότητες στα υλικά συσκευασίας, όμως πλέον συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Στη Δανία από το 2020 η χώρα έχει απαγορεύσει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος συσκευασίας τροφίμων, όπως φορμάκια για μάφιν, χάρτινα πιάτα και κουτιά πίτσας εάν έχει κατασκευαστεί με PFAS. Πρόσφατες επιθεωρήσεις της Δανικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Τροφίμων έδειξαν ότι η συμμόρφωση είναι σχεδόν καθολική. Από 48 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, μόνο ένα δείγμα βρέθηκε να περιέχει παράνομα προστιθέμενα PFAS.
Η χρήση PFAS στα χαρτικά υλικά είναι ύπουλη, καθώς οι ουσίες αυτές είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες. Σύμφωνα με τους Δανούς επιθεωρητές, ακόμη και η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού μπορεί να προκαλέσει παρουσία PFAS λόγω προηγούμενης επιμόλυνσης. Όταν η περιεκτικότητα υπερβαίνει τα 20 mg ανά κιλό υλικού, το προϊόν θεωρείται επισφαλές και πιθανό να έχει κατασκευαστεί με PFAS, εκτός αν διαθέτει προστατευτικό φράγμα που αποτρέπει την επαφή με τρόφιμα.
Πρόσφατη δοκιμή του γερμανικού περιοδικού Öko Test αποκάλυψε ότι σχεδόν όλα τα κουτιά πίτσας που εξετάστηκαν περιείχαν τις δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις BPA (δισφαινόλη Α) και BPS (δισφαινόλη S). Οι ενώσεις αυτές έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, προβλήματα γονιμότητας, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλες σοβαρές επιδράσεις στην υγεία, ακόμα και σε μικρές δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ κατά καιρούς έχουν εκδοθεί πολλές ειδοποιήσεις στο RASFF από την Γαλλία για κουτιά πίτσας που περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση είναι πιο κατακερματισμένη. Ελλείψει ενιαίας ομοσπονδιακής νομοθεσίας, 13 πολιτείες έχουν ήδη θεσπίσει δικούς τους νόμους για τον περιορισμό των PFAS στις συσκευασίες τροφίμων, ενώ άλλα 15 νομοσχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία. Η FDA έχει επιτύχει εθελοντικές δεσμεύσεις από κατασκευαστές να σταματήσουν τη χρήση PFAS μετά το 2020, ωστόσο η παρακολούθηση και η συμμόρφωση από νέους ή διεθνείς προμηθευτές παραμένει δύσκολη. Η εκπρόσωπος Debbie Dingell (D-MI) εισήγαγε το 2024 νομοσχέδιο που στοχεύει να απαγορεύσει πλήρως τη διανομή συσκευασιών τροφίμων με σκόπιμη προσθήκη PFAS στο διακρατικό εμπόριο.