Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκάνδαλο με εμφιαλωμένα νερά: Έγχυση θειικού σιδήρου, βακτήρια από περιττώματα, φυτοφάρμακα και… κρυμμένες συσκευές φιλτραρίσματος

ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΣκάνδαλο με εμφιαλωμένα νερά: Έγχυση θειικού σιδήρου, βακτήρια από περιττώματα, φυτοφάρμακα και… κρυμμένες συσκευές φιλτραρίσματος
spot_img

 Νέες καταγγελίες από τη foodwatch για εμφιαλωμένα νερά που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

H Οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Foodwatch υπέβαλλε χθες εκ νέου 2 καταγγελίες κατά της Nestlé Water και της Sources Alma, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον δικαστικό διακανονισμό, όπου δικαστήριο του Παρισιού έκλεισε την υπόθεση, με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από τη Nestle. Η συμφωνία αφορούσε τις μάρκες Vittel, Hépar και Contrex.

Σε ανακοίνωσή της, η Foodwatch καταδίκασε τον δικαστικό διακανονισμό, τονίζοντας πως: «Μια οικονομική διευθέτηση δεν πρέπει να θέσει τέλος στις έρευνες για απάτη σε διεθνή κλίμακα»> Παράλληλα ζήτησε άμεσο διορισμό ανακριτή, όπως και να επιβληθούν στις εταιρείες «παραδειγματικές κυρώσεις». Η Οργάνωση άνοιξε και δημόσια ψηφοφορία με το σύνθημα «μαζί, ας πιέσουμε αυτούς τους γίγαντες του εμφιαλωμένου νερού που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ώστε να λογοδοτήσουν χωρίς καθυστέρηση»  που μέσα σε λίγες ώρες, έχει συγκεντρώσει περίπου 17.000 υπογραφές.

 Tο θέμα ξεκίνησε όταν η Nestle πρώτη εταιρεία μεταλλικού νερού παγκοσμίως, παραδέχθηκε απαγορευμένες μεθόδους παραγωγής για το φυσικό μεταλλικό νερό. Μετά από αυτό ακολούθησε ντόμινο αποκαλύψεων σύμφωνα με τις οποίες μία στις τρεις εταιρείες της Γαλλίας χρησιμοποιούν απαγορευμένες και «δόλιες» μεθόδους καθαρισμού και σύμφωνα με  τη Le monde, τα φημισμένα ως τα πιο αγνά και διεθνώς αναγνωρισμένα νερά Vittel, Contrex, Hépar, Perrier και St-Yorre δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, ιδίως λόγω σποραδικής παρουσίας βακτηρίων ή χημικής μόλυνσης.

Σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, οι πηγές των νερών της Nestle, ήταν μολυσμένες. Συγκεκριμένα, οι πηγές νερού της μάρκας Perrier είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μολυσμένες με χημικές ουσίες.  Μετά από τις αποκαλύψεις ακολούθησε μήνυση στις εταιρείες εμφιαλωμένων νερών που εμπλέκονται για εννέα αδικήματα απάτης στο Ειρηνοδικείο του Παρισιού από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Foodwatch  όπως και  ομαδική αγωγή  από Αμερικανούς καταναλωτές. «Δισεκατομμύρια μπουκάλια που δεν είχαν πλέον τίποτα από φυσικό μεταλλικό νερό ή νερό πηγής πωλήθηκαν στη Γαλλία, στην Ευρώπη, ακόμη και σε όλο τον κόσμο, χωρίς να ενημερωθούν ποτέ οι καταναλωτές» αναφέρει η οργάνωση.

Τα ευρήματα των ερευνών είναι  συντριπτικά και ο κατάλογος των δόλιων πρακτικών είναι μακρύς σύμφωνα με τη foodwatch:  

  • Στη Nestlé Waters, «γενικευμένη μόλυνση» των περιοχών Perrier, Vittel και Hépar με το βακτήριο Escherichia coli (από περιττώματα) «σε μερικές φορές υψηλές συγκεντρώσεις», φυτοφάρμακα, PFAS, μικρορύπους και τη χρήση θεραπειών που απαγορεύονται από φίλτρα υπεριώδους και ενεργού άνθρακα
  • Σε ένα εργοστάσιο Sources Alma, μεταλλικά νερά ή πηγές, με έγχυση θειικού σιδήρου. 
  • Οι παράνομες διηθήσεις ήταν κρυμμένες από τους ελεγκτές: σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φίλτρα ήταν κρυμμένα σε ηλεκτρικά ντουλάπια 

Για ορισμένες μάρκες Nestlé, αυτό το παιχνιδάκι προφανώς συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες και φέρεται να έχει αποφέρει δισεκατομμύρια αδικαιολόγητα κέρδη. Οι ερευνητές του Bercy μιλούν ευθέως για μια στρατηγική εξαπάτησης των καταναλωτών στη Nestlé , αναφέρει το Mediapart.

Προφανώς, σε περίπτωση μόλυνσης, η εμφιάλωση θα έπρεπε να είχε ανασταλεί και τα προϊόντα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά να ανακληθούν. Αυτό δεν έγινε. Στο στόχαστρο των αρχών, του δικαστικού συστήματος και του foodwatch μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, οι ομάδες Nestlé και Sources Alma έχουν βρει καταφύγιο στη σιωπή, σε περιφρόνηση των καταναλωτών. 

Η Foodwatch είπε ότι όταν ανακάλυψε τη ρύπανση των πηγών της από φυτοφάρμακα και βακτήρια, η Nestlé έπρεπε να είχε σταματήσει να πουλά το μεταλλικό νερό και να ενημερώσει τα δικαστήρια και τους καταναλωτές, κάτι που όχι μόνο δεν έπραξε αλλά χρησιμοποιήσε απαγορευμένες μεθόδους, με την χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει την «διατροφική τους ασφάλεια» όπως η ίδια παραδέχθηκε. Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία απαγορεύει κάθε αποστείρωση των μεταλλικών νερών που οφείλουν να είναι με φυσικό τρόπο υψηλής μικροβιολογικής ποιότητας, αντίθετα με το νερό της βρύσης που αποστειρώνεται πριν γίνει πόσιμο. Και αυτή είναι και η διαφορά του επιτραπέζιου με το φυσικό μεταλλικό νερό.

Η αναφορά της Foodwatch

Οι ομάδες Nestlé Waters και Sources Alma εμπλέκονται σε μια υπόθεση μαζικής απάτης που αφορά μολυσμένο και παράνομα φιλτραρισμένο μεταλλικό νερό. Μας χρωστάς μια εξήγηση.   Δημοσιογράφοι από τη Le Monde και τη μονάδα έρευνας του Radio France αποκάλυψαν ότι το εμφιαλωμένο νερό από τη Nestlé Waters και το Sources Alma δεν ήταν πλέον καθαρό, οι ομάδες σας κατέφυγαν σε παράνομα συστήματα επεξεργασίας νερού πριν τα διαθέσουν στην αγορά. Σύμφωνα με το Mediapart, ορισμένες θεραπείες πραγματοποιούνται για περισσότερα από 15 χρόνια.

Πρόκειται για μάρκες που καταναλώνονται ευρέως στη Γαλλία, όπως οι Vittel, Hépar, Perrier (Nestlé Waters) και Cristalline, Saint-Yorre, Vichy Célestins, Courmayeur (Πηγές Alma) . Αυτά τα νερά πωλούνται και στην Ευρώπη και αλλού.  

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι σαφείς: μόλις παρατηρήσετε την παραμικρή ρύπανση ή τον παραμικρό κίνδυνο μόλυνσης, πρέπει να διακόψετε αμέσως την εκμετάλλευση ΚΑΙ την εμπορία αυτού του νερού. Αντί όμως να αναστείλετε την παραγωγή και να αποσύρετε και να ανακαλέσετε τα προϊόντα σας, συνεχίσατε να βάζετε στην αγορά ορισμένα μπουκάλια νερού σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, χωρίς καν να ενημερώσετε τους καταναλωτές. 

Και από τότε, ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί: έχουμε το δικαίωμα να το γνωρίζουμε και πρέπει να λογοδοτήσετε. Σαφώς, δεν εμπιστευόμαστε πλέον τα εμφιαλωμένα νερά σας. 

Ως εκ τούτου, συμμετέχω σε αυτήν την αίτηση foodwatch για να απαιτήσω να επικοινωνήσετε δημόσια:  

  • Τον εξαντλητικό κατάλογο των προϊόντων που επηρεάζονται από αυτές τις μολύνσεις ή παρουσιάζουν κίνδυνο μόλυνσης και προϊόντα απάτης· 
  • Ποιες μάρκες και ποιες παρτίδες φιαλών επηρεάζονται;  
  • Πότε και πού κυκλοφόρησαν αυτά τα μπουκάλια; 
  • Πότε πραγματοποιήσατε δοκιμές που έδειξαν αυτούς τους κινδύνους μόλυνσης και ποια μέτρα λάβατε;  
  • Ποια άλλα μέτρα έχετε λάβει από τότε που δημοσιοποιήθηκε αυτό το σκάνδαλο;   
  • Ποια είναι η κατάσταση με τις πηγές και τις γεωτρήσεις του νερού που συνεχίζετε να πουλάτε;  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα θέματα του cibum με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το 2024

Τα θέματα του Cibum που κέντρισαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών και "κέρδισαν" εκατοντάδες χιλιάδες χτυπήματα.

Το τυρί που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες

Το βακτήριο Listeria monocytogenes αποτελεί αναγνωρισμένη και σημαντική απειλή για τις εγκύους και το έμβρυο που κυοφορούν.

210 ανακλήσεις σαμπουάν, αφρόλουτρων και καλλυντικών τον Δεκέμβριο – Περιέχουν επικίνδυνα χημικά

Δείτε τη λίστα με τα καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο