Μετά από έρευνα 7 ετών αποκαλύφθηκε η εταιρεία και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη επειδή απέκρυψε ότι τα ψάρια ήταν μολυσμένα με λιστέρια και δεν τα ανακάλεσε από την αγορά
Μετά από έρευνα που διήρκεσε επτά χρόνια, οι αρχές της Δανίας αποκάλυψαν την εταιρεία που εξάγει προϊόντα σε πολλές χώρες και ευθύνεται για τρεις θανάτους και δεκάδες νοσηλείες από μολυσμένο τρόφιμα. Το Κρατικό Ινστιτούτο Ορών (SSI), η Δανική Κτηνιατρική και Διοίκηση Τροφίμων και το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων της Δανίας, σε συνεργασία με ξένες αρχές, εντόπισαν την εταιρεία Polar Salmon Hjerting Laks ως την πηγή δύο ξεχωριστών κρουσμάτων λιστερίας από το 2018 έως το 2024. Συνολικά 27 άτομα στη Δανία έχουν καταγραφεί με δύο διαφορετικούς τύπους του τροφιμογενούς βακτηρίου Listeria monocytogenes, το οποίο έχει επίσης βρεθεί σε προϊόντα και περιβαλλοντικά δείγματα από τον πολικό σολομό Hjerting Laks.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υψηλότερος ο κίνδυνος (Κατηγορία Ι) για τα πατατάκια της PepsiCo, Frito Lay που ανακλήθηκαν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη
Όλα τα θύματα της τροφικής δηλητηρίασης έχουν νοσηλευτεί και τρία έχουν πεθάνει εντός 30 ημερών από την ανίχνευση των βακτηρίων λιστέριας. Τοπικά μέσα αναφέρουν όμως ότι οι νεκροί είναι τέσσερις. Πρόκειται για 20 γυναίκες και επτά άνδρες ηλικίας 28-88 ετών. Τα πιο πρόσφατα κρούσματα στη Δανία καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο λόγος ανάκλησης πάνω από 2.000 φαρμάκων για τη χοληστερόλη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μακαρόνια VS πατάτες: Ποιο παχαίνει πιο πολύ;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο παχαίνει ο χαλβάς;
«Η λιστέρια είναι ένα δύσκολο περιβαλλοντικό βακτήριο που εισάγεται τακτικά στις επιχειρήσεις και μπορεί να κρύβεται στον εξοπλισμό και να μολύνει κατά καιρούς τα τρόφιμα. Επομένως, απαιτείται ενδελεχής αυτοέλεγχος και αυστηρά πρότυπα υγιεινής για να κρατηθεί μακριά», λέει η καθηγήτρια Lisbeth Truelstrup Hansen από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων. «Για τα έτοιμα προς κατανάλωση ιχθυηρά προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, συνιστούμε στους παραγωγούς να διασφαλίζουν ότι η λιστέρια δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτά», προσθέτει η ίδια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πάνω από 240 ασθενείς με νοροϊό σε κρουαζιερόπλοιο – Οι συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία εξάπλωση
Η εταιρεία έχει καταγγελθεί στην αστυνομία και η υπόθεση ερευνάται. “Η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων εκτιμά ότι η εταιρεία έχει διαθέσει στην αγορά επικίνδυνα τρόφιμα επειδή δεν κατάφερε να ενεργήσει με βάση τα θετικά αποτελέσματα της Listeria. Η εταιρεία είχε πρόσβαση και γνώση των πιστοποιητικών ανάλυσης με ανιχνευμένη λιστέρια, αλλά απέτυχε να ενεργήσει με την απόσυρση/ανάκληση και δεν έχει ενημερώσει τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων” αναφέρει η καταγγελία των Αρχών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ειδικοί εξηγούν και οι νονοί… λιποθυμούν! Πού οφείλεται η αύξηση έως και 50% στις τιμές των Πασχαλινών σοκολατένιων αυγών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί οι πετσέτες έχουν αυτές τις περίεργες γραμμές;
«Συγκρίνοντας βακτήρια από ασθενείς και προϊόντα ψαριών από τον παρασκευαστή, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια είναι πανομοιότυπα σε επίπεδο DNA», εξηγεί η επιδημιολόγος Luise Müller από το SSI και συνεχίζει: »Οι συνάδελφοί μας στο εξωτερικό, έχουν επίσης βρει τους ίδιους τύπους βακτηρίων σε ασθενείς και σε εισαγόμενα προϊόντα σολομού από τη δανέζικη εταιρεία. Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω ότι η μόλυνση προέρχεται από εκεί».
Στο εξωτερικό, το βακτήριο έχει βρεθεί σε προϊόντα ψαριών της Polar Salmon Hjerting Laks που πωλούνται στην Ιταλία και τη Σουηδία και έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε κρούσματα στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Listeria monocytogenes μπορεί να επιβιώσει σε περιβάλλοντα παραγωγής για χρόνια και περιστασιακά να μολύνει τρόφιμα. Εάν τα τρόφιμα δεν αναστείλουν την ανάπτυξη του βακτηρίου κατά τη διάρκεια της ψυχρής αποθήκευσης, μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα σε προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Οι αρχές έλαβαν γνώση του πρώτου κρούσματος λιστέριας το 2020 και έκτοτε ακολούθησαν συνεντεύξεις με ασθενείς και συγγενείς, γενετικές συγκρίσεις ανθρώπινων δειγμάτων και ευρημάτων τροφίμων και επιθεωρήσεις στην εταιρεία. Το πρώτο εύρημα σε τρόφιμα της Polar Salmon Hjerting Laks ενός από τους τύπους λιστέριας που προκάλεσαν την ασθένεια ήταν σε προϊόντα που πωλήθηκαν στην Ιταλία τον Ιούλιο του 2023.
«Η κτηνιατρική υπηρεσία και η υπηρεσία τροφίμων της Δανίας παρακολούθησε τα ευρήματα λιστέριας σε προϊόντα της Polar Salmon Hjerting Laks. Η εταιρεία έχει αποσύρει επανειλημμένα μολυσμένες παρτίδες φιλέτων σολομού, αλλά δεν έχει αναφέρει όλα τα ευρήματα στο δικό της πρόγραμμα ελέγχου, γεγονός που οδήγησε σε αναφορές στην αστυνομία για πώληση επικίνδυνων, έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων», λέει ο Michael Rosenmark από τη Δανική Κτηνιατρική και Υπηρεσία Τροφίμων. Η υπόθεση εξακολουθεί να ερευνάται από τις αρχές.
Στοιχεία για τη λιστέρια
Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη με δηλητηρίαση του αίματος ή μηνιγγίτιδα σε ήδη εξασθενημένους ανθρώπους. Σε έγκυες γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή θνησιγένεια. Ακολουθουν ορισμένες συμβουλές για το πώς αυτές οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες μπορούν να αποφύγουν τις λοιμώξεις από λιστέρια:
– Να τρώτε ψάρια κρύου καπνίσματος, ψάρια γκράβαντ και κρέατα και αλείμματα ψαριών όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.
– Διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου στους 5°C ή χαμηλότερη.
– Αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και μαλακών τυριών από νωπό γάλα