Το αιθέριο έλαιο ρίγανης εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και κατασταλτικές για τον καρκίνο ιδιότητες που διαθέτει, νέα μελέτη έριξε φως στην αντιμικροβιακή και αντιβιοφιλμική δράση του.
Ο Enterococcus faecalis είναι ένα θετικό κατά Gram, προαιρετικά αναερόβιο τροφιμογενές ευκαιριακό παθογόνο που βρίσκεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Το E. faecalis, το οποίο διανέμεται ευρέως στα ύδατα του εδάφους και προσκολλάται στις επιφάνειες των φυτών, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των περιττωμάτων και να βλάψει το περιβάλλον. Συνήθως μολύνει πρώτες ύλες ζωοτροφών και φυτικών τροφίμων, όπως το γάλα, το κρέας και τα λαχανικά. Μέσω αυτών των μολυσμένων τροφίμων, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία, ζάλη, ενδοκαρδίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις της πυέλου και άλλες ασθένειες . Το συνολικό ποσοστό ανίχνευσης επτά ειδών Εντερόκοκκου που βρέθηκαν σε τρόφιμα που πωλούνταν στο λιανικό εμπόριο (συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος, των φυλλωδών λαχανικών, του κοτόπουλου, του βοείου κρέατος κ.λπ.) στη Νότια Κορέα ήταν 68,2% και τα βακτήρια ήταν πιο διαδεδομένα στο κοτόπουλο ψυγείο (84,1%).
Το βιοϋμένιο έχει γίνει πρόσφατα ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της ρύπανσης των τροφίμων και των ανθρώπινων ασθενειών που προκαλούνται από αυτό. Επιπλέον, τα βακτηριακά κύτταρα βιοϋμενίου είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθούν από τα πλαγκτονικά βακτήρια επειδή προστατεύονται από εξωκυτταρικούς πολυσακχαρίτες. Πολλά στελέχη του Εντερόκοκκου μπορούν να κατασκευάσουν βιοφίλμ σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα, οι οποίες βελτιώνουν την αντίσταση των βακτηρίων στην περιβαλλοντική καταπόνηση. Το χειρότερο είναι ότι τα περισσότερα βακτήρια που παράγουν βιοϋμένιο, όπως το E. faecalis, γίνονται επίσης ανθεκτικά σε χημικά αντιδραστήρια όπως το υποχλωριώδες νάτριο, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και ούτω καθεξής. Ως αποτέλεσμα, οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την πρόληψη του σχηματισμού βιοϋμενίου σε τρόφιμα και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στα αιθέρια έλαια φυτών, τα οποία αποκτώνται από φυτά με απόσταξη, ζύμωση, σύνθλιψη, εκχύλιση, υδρόλυση και αερισμό, και η πιο κοινή μέθοδος είναι η απόσταξη με ατμό. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης (OEO) αποτελείται από φαινολικές και αλκοολικές ενώσεις και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λόγω των φυσικών και ασφαλών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το OEO είναι ένας αντιοξειδωτικός, αντιφλεγμονώδης, αντιδιαβητικός και αντικαρκινικός παράγοντας. Παρουσιάζει επίσης αντιμικροβιακή δράση έναντι του Alicyclobacillus spp. και άλλων μικροοργανισμών. Η αντιβακτηριακή δράση του OEO έναντι του E. faecalis έχει αναφερθεί στην προηγούμενη μελέτη, ωστόσο, ο αντιβακτηριακός μηχανισμός και το αντιβιοφίλμ του OEO έναντι του E. faecalis δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί.
Ο στόχος αυτής της νέας έρευνας ήταν να διερευνηθεί η αντιμικροβιακή και αντιβιοφιλμική δράση του OEO στο E. faecalis και να αξιολογηθεί η αντιμικροβιακή δράση του OEO έναντι του E. faecalis στο κρέας στήθους κοτόπουλου και η εφαρμογή του στη συντήρηση κοτόπουλου.
Συνοπτικά, η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι το OEO άσκησε αδρανοποίηση στα E. faecalis προκαλώντας την αύξηση των επιπέδων ROS για να προκαλέσει την υπεροξείδωση των λιπιδίων της κυτταρικής μεμβράνης, να καταστρέψει τη διαπερατότητα και την ακεραιότητα της μεμβράνης και στη συνέχεια να αλλάξει το βακτηριακό σχήμα. Η κυτταρική μεμβράνη υπερπολώθηκε, οι ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις ΑΤΡ μειώθηκαν και τα εξωκυτταρικά επίπεδα MDA αυξήθηκαν, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τη βλάβη της μεμβράνης.
Επιπλέον, το E. faecalis αδρανοποιήθηκε επίσης αποτελεσματικά από τον OEO σε ώριμο βιοϋμένιο σε ανοξείδωτο χάλυβα, μειώνοντας τη μεταβολική δραστηριότητα του βιοϋμενίου E. faecalis και διασκορπίζοντας τη δομή του βιοϋμενίου. Επιπλέον, το OEO έδειξε αντιβακτηριακή δράση κατά του E. faecalis στο ωμό στήθος κοτόπουλου. Καθώς η συγκέντρωση του OEO αυξήθηκε, ο ρυθμός αύξησης των τιμών του pH μειώθηκε. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το OEO θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή διαχείριση του E. faecalis σε πλαίσια παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη, πατήστε εδώ