Βρήκαν στο σπίτι του 170 βάζα με σπιτικές κονσέρβες και υλικά κονσερβοποιίας
Ένας άνδρας στις ΗΠΑ φαίνεται να πέθανε από αλλαντίαση, μετά την κατανάλωση κονσέρβας από τροφή, η οποία είχε κονσερβοποιηθεί στο σπίτι με λάθος τρόπο.
Η Δημόσια Υγεία της κομητείας Γκρέις Χάρμπορ ανακοίνωσε, ότι ένας άνδρας στην Ουάσιγκτον ηλικίας μεταξύ 55 και 65 ετών πέθανε από πιθανή αιτία αλλαντίασης στα τέλη Απριλίου. Παρότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, οι ειδικοί υποψιάζονται την αλλαντίαση, αφού ανακάλυψαν 170 βάζα με σπιτικές κονσέρβες και υλικά κονσερβοποιίας στο σπίτι του σύμφωνα με το iflscience.
Η αλλαντίαση προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Clostridium botulinum υπό αναερόβιες συνθήκες (όπου δεν υπάρχει οξυγόνο). Η τοξίνη επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του σώματος, προκαλώντας δυσκολία στην κίνηση, στην αναπνοή, μυϊκή παράλυση και μερικές φορές θάνατο. Τα ακατάλληλα κονσερβοποιημένα, διατηρημένα ή ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση, μαζί με ορισμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά που έχουν χαμηλή οξύτητα, είναι ιδιαίτερα πιθανό να φιλοξενούν τα βακτήρια. Οι νευροτοξίνες της αλλαντίασης λέγεται ότι είναι οι πιο δηλητηριώδεις τοξίνες που γνωρίζει η ανθρωπότητα.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και στην Ελλάδα υπήρξε παρόμοιο περιστατικό αλλαντίασης. Συγκεκριμένα δύο γυναίκες από το Κιάτο, μία 48χρονη και η 77χρονη μητέρα της, κατανάλωσαν σπιτικά κονσερβοποιημένα από τις ίδιες φασολάκια. Η 48χρονη, μάλιστα, κατέληξε καθοδόν για το νοσοκομείο.
Ενώ αναμένονται τα ακριβή αίτια θανάτου, οι τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν στους ανθρώπους να ακολουθούν τις κατάλληλες τεχνικές κονσερβοποίησης. Η χρήση κατάλληλων τεχνικών κονσερβοποίησης, σωστού εξοπλισμού και η απόρριψη τυχόν κονσερβοποιημένων τροφίμων που μπορεί να μην έχουν συντηρηθεί σωστά προσθέτουν ασφάλεια από τυχόν δηλητηριάσεις του οργανισμού.