Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα συμπληρώματα διατροφής

ΑρχικήPicksNews LineΑνακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ύπαρξη αιθυλενοξειδίου στα συμπληρώματα διατροφής
spot_img

Σε μια νέα ανακοίνωση σχετικά με το αιθυλενοξείδιο προχώρησε εχθές, 25 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με αυτή, κατά το β΄εξάμηνο του 2021 ο ΕΟΦ λαμβάνει ειδοποιήσεις μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) από τον ΕΦΕΤ (contact point) στην Ελλάδα, που αφορούν στην ύπαρξη αιθυλενοξειδίου (ΕtO) είτε σε τρόφιμα (αφορά και συμπληρώματα διατροφής) είτε σε α’ ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Από τη συχνότητα των ειδοποιήσεων διαφαίνεται  η ύπαρξη μιας κρίσης στην διαχείριση αυτού του προβλήματος που επιτάθηκε και από την μέχρι πρόσφατα μη ύπαρξη ορίου ανίχνευσης του EtO. Ήδη φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ως όριο στην α΄ύλη για τα συμπληρώματα διατροφής το LOQ (limit of quantification) 0,1 ppm ως προς το άθροισμα αιθυλενοξειδίου + 2 χλωροαιθανόλης,

Η προσέγγιση που προτείνεται στο τεχνικό κείμενο των οδηγιών που έχει διαμορφωθεί είναι ότι εφόσον διαπιστώνεται η παρουσία ΕΤΟ στην α΄ύλη,, σημαίνει ότι υπάρχει στο τελικό προϊόν και ως εκ τούτου το τελευταίο πρέπει να αποσυρθεί επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της ασφάλειας.

Ο ΕΟΦ προτίθεται να ενημερώσει με την παρούσα ανακοίνωση τις εταιρείες των συμπληρωμάτων διατροφής σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις στο θέμα αυτό και κυρίως για την πρόθεσή του να ανακαλέσει από την αγορά τις παρτίδες των τελικών προϊόντων για τα οποία υπάρχουν επίσημες ενημερώσεις για την ύπαρξη EtO είτε στην α΄ύλη είτε στο τελικό προϊόν.    

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο