Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανεξέλεγκτη η χρήση της ενδοφλέβιας διατροφής στον αθλητισμό, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνεξέλεγκτη η χρήση της ενδοφλέβιας διατροφής στον αθλητισμό, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα
spot_img

Παρά την απουσία επιστημονικών αποδείξεων ότι η ενδοφλέβια σίτιση (IV) είναι ασφαλής ή αποτελεσματική, η χρήση της απειλεί να γίνει το πρότυπο φροντίδας για τους ανταγωνιστικούς αθλητές, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη.

Υπηρεσίες που προσφέρουν διατροφή IV ισχυρίζονται πως βελτιώνουν την υγεία και την απόδοση, αποκαθιστούν την ενυδάτωση και επιταχύνουν την ανάκαμψη, προσφέροντας βιταμίνες Β, αμινοξέα, βιταμίνη C και ηλεκτρολύτες, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Ένα από τα βασικά μας σημεία είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις οφέλους από τη διατροφή IV που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα τρόφιμα», λέει στο Nutrition Insight ο Charles Pedlar, καθηγητής Εφαρμοσμένου Αθλητισμού και Επιστήμης Άσκησης στο Πανεπιστήμιο St Mary’s, Twickenham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι σταγόνες διατροφής IV χρησιμοποιούνται συχνά μόνο για τη θεραπεία σοβαρών κλινικών διαταραχών, όπως αναιμία, ενδείξεις ανεπάρκειας βιταμινών ή σοβαρή αφυδάτωση που προκαλείται, για παράδειγμα, από την ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου στην έρημο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για κόπωση, εξάντληση ή ανάκαμψη.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα ευρήματα στη βιομηχανία αθλητικής διατροφής, ο Pedlar εξηγεί: «Υπάρχει πιθανότητα ότι με την ευαισθητοποίηση για αυτό το ζήτημα μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους αθλητές μακριά από τη διατροφή IV και προς τα τρόφιμα».

Οι συγγραφείς της μελέτης γνώρισαν περισσότερο την πρακτική αυτή, λόγω των συχνών αλληλεπιδράσεών τους με επαγγελματικά μέλη ομάδων σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρωταθλήματα και το προσωπικό υποστήριξής τους.

Ορισμένοι παίκτες – σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης – λαμβάνουν εγχύσεις θρέψης IV πολύ συχνά, έως και μία φορά την εβδομάδα ως μέρος μιας ρουτίνας πριν ή μετά το παιχνίδι, αν και είναι άγνωστο πόσο διαδεδομένο είναι αυτό.

«Καταναλώνοντας τρόφιμα από το στόμα, επωφελούμαστε από τα περίπλοκα φυσιολογικά συστήματα που έχουμε (στο έντερό μας) για να μας προστατεύσουν από τοξικές δόσεις θρεπτικών ουσιών ή μολυσμένων προϊόντων», λέει ο Pedlar. «Αυτό, εκτός από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση βελόνων, δείχνει ότι μια πρώτη προσέγγιση τροφίμων είναι η έξυπνη επιλογή».

Για να αντιστρέψουν αυτή την τάση, συμβουλεύουν όλους τους αθλητές και τις ομάδες υποστήριξής τους να διαδώσουν τα μηνύματα «πρώτα το φαγητό» και «χωρίς βελόνα».

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι είναι άμεσα διαθέσιμες, οι υπηρεσίες διατροφής IV φαίνεται να έχουν αποφύγει τη ρυθμιστική εποπτεία και δεν υπάρχει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους για παίκτες ή επαγγελματίες.

«Η μεγαλύτερη νομοθετική ρύθμιση σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αλλά η καλύτερη συμβουλή θα ήταν να τερματιστεί η πρακτική της αυτοκατευθυνόμενης IV διατροφής. Αυτές οι θεραπείες ή θεραπείες θα πρέπει να προορίζονται για πραγματική ιατρική ανάγκη», εξηγεί ο Pedlar.

Ισχύει για όλους τους πρόσφατους αγώνες ένας παγκόσμιος περιορισμός για τους αθλητές που χρησιμοποιούν βελόνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από την απαραίτητη ιατρική χρήση και σε περιπτώσεις όπου λαμβάνεται εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης (TUE).

Επιπλέον, αυτές οι σταγόνες διατροφής IV ενέχουν κάποιο κίνδυνο, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το συκώτι και τον εντερικό μικροβίωμα. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν επίσης ότι η υπερβολική βιταμίνη Β6 μπορεί να προκαλέσει περιφερική νευροπάθεια και αθλητές που λαμβάνουν τακτικά IV σίδηρο κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικής νόσου. Επιπλέον, ορισμένοι αθλητές διακινδυνεύουν με παραβίαση του αντι-ντόπινγκ συμμετέχοντας σε χρήση αυτής της διατροφής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

Παράνομα ψάρια στο "πιάτο" της Ευρώπης - Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ

Καφές: Οι διαφορές στο γευστικό προφίλ του ζεστού καφέ σε σχέση με τον κρύο

Πιο πικρός και στυφός ο ζεστός καφές φίλτρου, αλλά πιο γλυκός και φρουτώδης ο cold brew σύμφωνα με Κινεζική μελέτη
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα