Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ANSES: Ειδοποίηση για τα στελέχη E. coli που προκαλούν σοβαρές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνANSES: Ειδοποίηση για τα στελέχη E. coli που προκαλούν σοβαρές δηλητηριάσεις
spot_img

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δίνει συμβουλές στους καταναλωτές για αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων από E. Coli.

Τα εντεροαιμορραγικά βακτήρια Escherichia coli (EHEC) μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά σοβαρές τροφιμογενείς λοιμώξεις, κυρίως σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Σε μια νέα εκτίμηση εμπειρογνωμόνων, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, ταξινομεί τα στελέχη του βακτηρίου που ευθύνονται για σοβαρές μορφές μόλυνσης και διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των κινδύνων μόλυνσης στα προϊόντα προτού διατεθούν στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός επαναλαμβάνει τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής καλών μέτρων υγιεινής και της συμμόρφωσης με τις συστάσεις για το μαγείρεμα. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Το EHEC είναι υπεύθυνο για τροφιμογενείς λοιμώξεις

Ενώ τα περισσότερα στελέχη του E. coli δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία, ορισμένα στελέχη, όπως το εντεροαιμορραγικό E. coli ή το EHEC, είναι παθογόνα επειδή παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται τοξίνη Shiga. Αυτά τα στελέχη αναφέρονται επίσης ως Shiga Toxin-producing E. coli (STEC) .

Η EHEC είναι υπεύθυνη για μια ποικιλία διαταραχών, που κυμαίνονται από ήπια διάρροια έως πιο σοβαρές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγικής διάρροιας και της σοβαρής νεφρικής νόσου με τη μορφή του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Οι λοιμώξεις EHEC επηρεάζουν πρωτίστως τα μικρά παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των πέντε ετών, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους ηλικιωμένους. Κάθε χρόνο, στη Γαλλία, καταγράφονται περίπου 140 περιπτώσεις HUS σε παιδιά.

Το EHEC μεταδίδεται κυρίως μέσω των τροφίμων. Στη Γαλλία, τα τρόφιμα που εμπλέκονται συχνότερα σε κρούσματα EHEC είναι τα ωμά ή μη μαγειρεμένα μπιφτέκια και τα τυριά από νωπό γάλα. Το αλεύρι μπορεί επίσης να είναι μολυσμένο: ένα ξέσπασμα που σημειώθηκε το 2022 προκλήθηκε από την κατανάλωση ωμής ή κακοψημένης ζύμης πίτσας . 

Βασικές πρακτικές για την πρόληψη κινδύνων στο σπίτι

Για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων από αυτό το βακτήριο, οι επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων πρέπει να εφαρμόζουν καλές πρακτικές υγιεινής και μέτρα παρακολούθησης στο στάδιο της παραγωγής, πριν διατεθούν τα προϊόντα στην αγορά.

Κατά την προετοιμασία των γευμάτων, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να αποτρέψουν τους κινδύνους που συνδέονται με ορισμένα τρόφιμα, τηρώντας τους ακόλουθους κανόνες υγιεινής και κατανάλωσης:

  • Πλένετε τα χέρια με σαπούνι αφού πάτε στην τουαλέτα, πριν ετοιμάσετε και φάτε τα γεύματα και μετά το χειρισμό τροφίμων, είτε είναι ωμά είτε όχι.
  • Πλένετε καλά τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βότανα, ειδικά αυτά που θα καταναλωθούν ωμά. Επίσης, ξεφλουδίστε τα φρούτα και τα λαχανικά αν είναι δυνατόν.
  • Για τα φαγητά που προορίζονται να καταναλωθούν μαγειρεμένα, μην τα τρώτε εάν είναι ωμά ή μη μαγειρεμένα.

Επιπλέον, για πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συνιστάται:

  • Μαγειρέψτε καλά τον κιμά και τα προϊόντα κιμά (εσωτερική θερμοκρασία 70°C).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση νωπού γάλακτος και προϊόντων νωπού γάλακτος (εκτός από σκληρά τυριά συμπίεσης).
  • Αποφύγετε να καταναλώνετε ωμά ή μη μαγειρεμένα προϊόντα που παρασκευάζονται με αλεύρι (ζύμη μπισκότων κ.λπ.).

Ενημέρωση της ταξινόμησης παθογόνων στελεχών E. coli

Στη Γαλλία, η παρακολούθηση του EHEC στα τρόφιμα βασίζεται στην ταξινόμηση ANSES που προτάθηκε το 2017 , λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα για το HUS στα παιδιά και προσδιορίζει τα στελέχη που σχετίζονται περισσότερο με σοβαρές μορφές μόλυνσης. Πιο πρόσφατα, ο Οργανισμός ανέλυσε τα πιο πρόσφατα δεδομένα για περιπτώσεις HUS τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Χρησιμοποίησε τα ευρήματά του για να προτείνει μια νέα ταξινόμηση τεσσάρων ομάδων στελεχών με βάση το δυναμικό τους, δηλαδή την ικανότητά τους να προκαλούν σοβαρές κλινικές μορφές όπως η HUS και η αιματηρή διάρροια. Αυτή η ταξινόμηση θα επιτρέψει στη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL) να ενημερώσει τα κριτήρια παρακολούθησης που θα εφαρμόζονται στους τομείς της επεξεργασίας τροφίμων.

Διεύρυνση της παρακολούθησης ώστε να συμπεριληφθούν νέοι τομείς τροφίμων

Κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών ερευνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις μόλυνσης, οι πηγές μόλυνσης σπάνια εντοπίζονται. Και όμως, μια ανάλυση πρόσφατων κρουσμάτων στη Γαλλία και στο εξωτερικό εντόπισε νέες πηγές μόλυνσης εκτός από τα μπιφτέκια και τα τυριά με νωπό γάλα, συμπεριλαμβανομένου του αλευριού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανική ζύμη πίτσας. Ως εκ τούτου, η ANSES συνιστά ότι άλλα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης θα πρέπει να υπόκεινται σε μικροβιολογική παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων ελέγχων αλλά και εσωτερικών ελέγχων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα