Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποκαλυπτική μελέτη: Η μαγειρική σόδα είναι πιο αποτελεσματική από τη χλωρίνη για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑποκαλυπτική μελέτη: Η μαγειρική σόδα είναι πιο αποτελεσματική από τη χλωρίνη για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών!
spot_img

Πρέπει να πλένετε τα προϊόντα με μαγειρική σόδα;

H Ερευνητική Οργάνωση καταναλωτών Consumer reports μετά από ερωτήσεις καταναλωτών, ανέλυσε τους καλύτερους τρόπους καθαρισμού φρούτων και λαχανικών για την απομάκρυνση παθογόνων μικροοργανισμών και φυτοφαρμάκων.

Η καλύτερη συμβουλή είναι το πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι έχουν ακούσει και έχουν κάνει πράξη το πλύσιμο με ξύδι όπως και ο καθαρισμός με μαγειρική σόδα. Σύμφωνα με το CR, η χρήση ξυδιού (με μούλιασμα για 10-15 λεπτά) που ακολουθείται από καλό ξέβγαλμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βακτηρίων αλλά δεν θα τα σκοτώσει όλα. Και η μαγειρική σόδα όμως είναι ένας μία καλή πρακτική απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων.

Είναι εντυπωσιακό δε το εύρημα μελέτης του 2017 που διαπίστωσε ότι η βύθιση των μήλων σε διάλυμα μαγειρικής σόδας για 2 λεπτά αφαίρεσε περισσότερα φυτοφάρμακα από ένα μούλιασμα 2 λεπτών σε διάλυμα χλωρίνης ή ένα ξέβγαλμα με τρεχούμενο νερό βρύσης! «Τα επιφανειακά υπολείμματα φυτοφαρμάκων απομακρύνθηκαν πιο αποτελεσματικά με διάλυμα διττανθρακικού νατρίου (μαγειρική σόδα, (NaHC03) σε σύγκριση είτε με νερό βρύσης είτε με χλωρίνη Cloro.» αναφέρει η μελέτη στην οποία ωστόσο ελέγχθηκαν μόνο δύο φυτοφάρμακα συνεπώς έχει περιορισμούς ως προς το τελικό συμπέρασμα.

Ωστόσο η σόδα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο πιο αποδεκτός τρόπος είναι το πλύσιμο των προϊόντων κάτω από τρεχούμενο νερό για 15 έως 20 δευτερόλεπτα πριν τα κόψετε ώστε να μην μεταφερθούν οι επικίνδυνες ουσίες που ενδεχομένως υπάρχουν στο εξωτερικό περίβλημα, στο εσωτερικό τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο