Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αξιολόγηση κινδύνου λιστερίωσης από μπλε τυρί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑξιολόγηση κινδύνου λιστερίωσης από μπλε τυρί
spot_img

FSA και η FSS αξιολογούν τον κίνδυνο Listeria monocytogenes από το μπλε τυρί.

Οι υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας και της Σκωτίας FSA και FSS, διενήργησαν αξιολόγηση της ασφάλειας από λιστέρια στο μπλε τυρί. Το μπλε τυρί ορίζεται ως τυρί εσωτερικά ωριμασμένο με μούχλα Penicillium.

Τα Listeria monocytogenes είναι βακτήρια που προκαλούν λιστερίωση, μια ασθένεια που είναι πολύ σοβαρή σε ευάλωτα άτομα. Τα ευάλωτα άτομα περιλαμβάνουν έγκυες γυναίκες, άτομα άνω των 65 ετών, βρέφη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το μπλε τυρί δεν καταναλώνεται συχνά από ευάλωτους καταναλωτές και όταν καταναλώνεται, είναι συνήθως σε χαμηλές ποσότητες, αναφέρει η έκθεση.

Ενώ τα περισσότερα ημίμαλακα τυριά δεν αφήνουν το L. monocytogenes να αναπτυχθεί, τα μπλε τυριά μπορεί να αποτελούν εξαίρεση και να αποτελούν κίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες. Η τροφιμογενής λιστερίωση είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια σε σύγκριση με άλλες τροφιμογενείς ασθένειες. Μια έρευνα βρήκε δύο πιθανές επιδημίες λιστερίωσης και ένα μεμονωμένο κρούσμα μπορεί να προκλήθηκε από μπλε τυρί παγκοσμίως. Η πρώτη, το 2011, ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 15 κρούσματα και έναν θάνατο. Η δεύτερη ήταν το 1989 και το 1990 στη Δανία, με 26 κρούσματα και έξι θανάτους. Το 2003, ένας 63χρονος αρρώστησε στην Ιταλία.

Το L. monocytogenes είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον και μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες ψύξης. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερο πρόβλημα σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως το τυρί. Μπορεί επίσης να παραμείνει στο περιβάλλον σε εργοστάσια τροφίμων για αρκετά χρόνια καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. 

Συμπεράσματα της μελέτης

Η αξιολόγηση κινδύνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης από Listeria monocytogenes σε ευάλωτα άτομα είναι υψηλή (σοβαρή ασθένεια: που προκαλεί απειλητικές για τη ζωή ή ουσιαστικές χρόνιες επιπλοκές ή ασθένεια μακράς διάρκειας), με σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας. Όμως η συχνότητα εμφάνισης λιστερίωσης σε ευάλωτα άτομα από κατανάλωση μπλε τυριού θεωρείται πολύ χαμηλή (πολύ σπάνια αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί), με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για το μπλε τυρί, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιών, τυπικών επιπέδων μόλυνσης από L. monocytogenes, τυπικών επιπέδων κατανάλωσης και τυπικών Ανάπτυξης L. monocytogenes. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο