Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κάνναβη σε τρόφιμα: Τι μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελληνική αγορά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚάνναβη σε τρόφιμα: Τι μπορεί να κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελληνική αγορά
spot_img

Οι περιορισμοί της Ελληνικής νομοθεσίας για τη χρήση κάνναβης σε τρόφιμα – Της Άννας Λεκατσά*

Με αφορμή την τελευταία απαγόρευση στα ζελεδάκια κάνναβης που περιείχαν την ουσία HCC (εξαϋδροκανναβινόλη), παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2015/2283, μόνο τα νέα τρόφιμα που έχουν εγκριθεί και περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Ένωσης ως έχουν ή να χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις προϋποθέσεις χρήσης και τις πρόσθετες απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται στον εν λόγω κατάλογο. Νέα τρόφιμα ή novel foods, είναι τα τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως για ανθρώπινη κατανάλωση εντός της Ένωσης πριν από τις 15 Μαΐου 1997.

Ο κατάλογος “novel food catalogue” βρίσκεται εδώ, αναζήτηση μπορεί να γίνει στο Cannabinoids & Cannabis sativa L.

Κάποια εκχυλίσματα με κανναβινοειδή από το φυτό της βιομηχανικής κάνναβης, οποιασδήποτε ποικιλίας, δεν έχουν αποδεδειγμένη χρήση ως τρόφιμο στην ΕΕ πριν από το 1997, όπως πχ η Τετραϋδροκαναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD) και δεν έχουν εγκριθεί για χρήση ως συστατικά τροφίμων. Ως προς τη CBD, οι επιστήμονες της EFSA δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλειά της ως νέο τρόφιμο, ελλείψει δεδομένων, αλλά και αβεβαιοτήτων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την πρόσληψή της.

Ομοίως, η HHC που παράγεται με ημισυνθετικό τρόπο, έχοντας ως βάση την κανναβιδιόλη (CBD),  δεν αποτελεί εγκεκριμένο συστατικό και συνεπώς δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κανένα τρόφιμο!

Παρακάτω, κάποιες σχετικές κοινοποιήσεις (alerts) για αντίστοιχα προϊόντα (ζελεδάκια) που καταγράφηκαν στο ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και περιείχαν HHC ως συστατικό:

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/637789

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/630354

Το συμπέρασμα; Ορθώς καταχωρήθηκε η εν λόγω δραστική ουσία (HHC) και των παραγώγων αυτής στο Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Κ.Ν.Ν.) (ν.  3459/2006, Α’  103), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4139/2013, αλλά να σημειώσουμε ότι δεν θα έπρεπε να περιμένουμε αυτή την απόφαση για να απαγορεύσουμε τη χρήση της στα τρόφιμα. Αυτή η ουσία δεν θα έπρεπε ούτως ή άλλως να χρησιμοποιείται, ακόμη κι αν δεν χαρακτηριζόταν ως ναρκωτική ουσία.

Παρεμπιπτόντως, και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) υπάγεται στον Εθνικό Νόμο για τα ναρκωτικά, ενώ στην  ΕΕ, η παρουσία της ουσίας στα τρόφιμα ρυθμίζεται από την νομοθεσία της ΕΕ για τους επιμολυντές.

Οι σπόροι κάνναβης, το έλαιο από σπόρους κάνναβης, οι αλεσμένοι σπόροι κάνναβης, καθώς  και άλλα τρόφιμα που προέρχονται από σπόρους κάνναβης, για τα οποία έχει αποδειχθεί ιστορικό κατανάλωσης,  δεν θεωρούνται νέα (novel) και δεν απαιτείται να δοθεί έγκριση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Καν. (ΕΕ) 2015/2283.

Οι σπόροι της βιομηχανικής κάνναβης δεν περιέχουν THC εκ φύσεως. Η παρουσία THC είναι από την επιμόλυνση των σπόρων με ίχνη από άλλα μέρη του φυτού της βιομηχανικής κάνναβης (τα οποία εκ φύσεως περιέχουν THC) κατά τη διαδικασία συγκομιδής και διαλογής του φυτού. 

Τα μέγιστα επίπεδα των ισοδυνάμων της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (Δ9-THC) που επιμολύνουν τους σπόρους κάνναβης, το έλαιο κάνναβης και τα μεταποιημένα τρόφιμα που προέρχονται από τους σπόρους, ορίζονται στον Καν. (ΕΕ) 2023/915.

Ένα ιστορικό κατανάλωσης στην ΕΕ έχει επίσης αποδειχθεί για τα αφεψήματα από φύλλα κάνναβης (όταν φυσικά δεν συνοδεύονται από την ανθοφορία και την καρποφορία!) που καταναλώνονται ως έχουν ή ως μέρος αφεψημάτων βοτάνων. Επομένως, τέτοιες χρήσεις δεν είναι καινοτόμες. Μόνο οι ποικιλίες Cannabis sativa L. που αναφέρονται στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών Αγροτικών Φυτικών Ειδών της ΕΕ (που αναφέρεται ως κάνναβη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αφεψήματα από φύλλα κάνναβης.

Προσοχή όμως!!! Ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί τοποθέτησης στην αγορά για τα προϊόντα κάνναβης σε επίπεδο εθνικών διατάξεων στα κράτη-μέλη, συνεπώς ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να συμβουλεύεται τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς πριν αποφασίσει να κυκλοφορήσει κάποιο ΤΡΟΦΙΜΟ με συστατικό κάνναβης!

Πηγές:

https://www.aade.gr/epiheiriseis/ypiresies-genikoy-himeioy-toy-kratoys-ghk/trofima-ylika-se-epafi-me-trofima/nea-trofima-kanonismos-ee-20152283-0

https://food.ec.europa.eu/safety/novel-food_en

reg-com_toxic_20230227_sum.pdf (europa.eu)

reg-com_toxic_20230227_agenda.pdf (europa.eu)

https://www.efsa.europa.eu/en/news/cannabidiol-novel-food-evaluations-hold-pending-new-data

https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/12089-dhmosieythke-sthn-laquo-efhmerida-ths-kybernhsews-raquo-h-koinh-apofash-twn-ypoyrgwn-ygeias-kai-dikaiosynhs-gia-thn-ypagwgh-ths-oysias-hhc-eksaydrokannabinolh-kai-ta-paragwga-ths-sto-nomo-gia-ta-narkwtika

*Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα