Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά: Νέος κανονισμός για την ημερομηνία λήξης στην ΕΕ – Αντιδράσεις από τους Νορβηγούς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυγά: Νέος κανονισμός για την ημερομηνία λήξης στην ΕΕ - Αντιδράσεις από τους Νορβηγούς
spot_img

Οι Νορβηγοί με επιστολή στους στην Στέλλα Κυριακίδη, ζητούν από την Επιτροπή την ανά περίπτωση και ευέλικτη παράταση της αναθεωρημένης διάρκειας ζωής των αυγών, που αναμένεται να οριστεί με νέο κανονισμό.

Ο Ingvild Kjerkol, Υπουργός Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης, και η Sandra Borch, Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων στη Νορβηγία, έστειλαν επιστολή στη Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Η Νορβηγία είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) αλλά δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Το προσχέδιο της Επιτροπής της ΕΕ θα μεταφέρει μια διάταξη σχετικά με την ημερομηνία λήξης των επιτραπέζιων αυγών στους κανονισμούς υγιεινής, οι οποίοι αποτελούν μέρος της συμφωνίας για τον ΕΟΧ.

Το draft του αναμενόμενου κανονισμού

Το προσχέδιο του νέου κανονισμού, ο οποίος θα τροποποιήσει τον Κανονισμό (ΕΚ) 853/2004, αναφέρει:

“Το κεφάλαιο I του τμήματος X του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 θεσπίζει κανόνες υγιεινής για την παραγωγή αυγών. Το κύριο παθογόνο που ενέχει σημαντικό κίνδυνο για ασθένειες που μεταδίδονται με αυγά στην Ένωση είναι η Salmonella Enteritidis και η ανάπτυξή της στα αυγά επηρεάζεται θετικά από τη θερμοκρασία κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά των αυγών. Δεδομένου ότι σε πολλά κράτη μέλη δεν υπάρχουν απαιτήσεις σχετικά με τις συνθήκες χρόνου και θερμοκρασίας κατά την αποθήκευση και τη μεταφορά των αυγών, είναι σημαντικό να καθοριστεί μια ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας για τα αυγά στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/ 2004, για να παράσχει μια ενιαία βάση στους τελικούς καταναλωτές ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές και την ασφαλέστερη χρήση των τροφίμων τους. Η γνώμη της EFSA της 10ης Ιουλίου 2014 σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των επιτραπέζιων αυγών λόγω της υποβάθμισης και της ανάπτυξης παθογόνων παραγόντων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ημερομηνία ελάχιστης διάρκειας για τα αυγά που παράγονται από κότες του είδους Gallus gallus θα πρέπει να οριστεί σε 28 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο ως οποιαδήποτε αύξηση στη διάρκεια ζωής αυτών των αυγών πάνω από 28 ημέρες οδηγεί σε αύξηση του σχετικού κινδύνου ασθένειας. Η τρέχουσα απαίτηση που ορίζεται στο κεφάλαιο I του τμήματος X του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.853/2004 για την ασφάλεια των αυγών ενώ συμβάλλει στη σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής. Μια αύξηση αυτής της περιόδου από 21 ημέρες σε 28 ημέρες θα μείωνε σημαντικά αυτή τη σπατάλη τροφής, ιδίως για αυγά που παράγονται από κότες του είδους Gallus gallus, καθώς αυτά τα αυγά θα αφαιρούνταν από την πώληση την ίδια στιγμή που θα έληγε η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Η θέση των Νορβηγών

Η επιστολή που απέστειλαν οι Νορβηγοί αξιωματούχοι στην κ. Κυριακίδου, αναφέρει πως κατανοούν ότι η Salmonella είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουν το ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων, όμως η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε χώρες που μπορούν να τεκμηριώσουν χαμηλό επιπολασμό της σαλμονέλας, θα βελτίωνε το ρυθμιστικό πλαίσιο και θα αποτελούσε ένα καλό εργαλείο κατά της σπατάλης τροφίμων, σύμφωνα με τη στρατηγική «Farm to Fork»

Συνεχίζουν δε, επισημαίνοντας ότι στη Νορβηγία, εφαρμόζεται ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ελέγχου για τα αυγά, καθώς όλα τα σμήνη ελέγχονται για σαλμονέλα και η Νορβηγία διαθέτει εκτενή τεκμηρίωση ότι ο επιπολασμός της σαλμονέλας σε σμήνη ωοπαραγωγών ορνίθων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Επιπλέον, η Νορβηγία έχει μια εθνική απαίτηση να διατηρούνται τα αυγά σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 12 βαθμούς Κελσίου από τη στιγμή της ωοτοκίας μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. Στη συνέχεια, οι Νορβηγοί καταναλωτές διατηρούν τα αυγά τους στο ψυγείο.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι τα νορβηγικά αυγά είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση για πολύ περισσότερο από 28 ημέρες μετά την ωοτοκία, ενώ αναφέρουν ότι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επιτραπέζια αυγά είναι κατάλληλα για κατανάλωση αρκετούς μήνες μετά την ωοτοκία

Ναι μεν, αλλά: Ελεύθερο το πεδίο για ευελιξία;

Πραγματοποιήθηκε διαβούλευση στην Ευρώπη και εάν η ΕΕ προχωρήσει με το σχέδιο, οι κανονισμοί θα εγκριθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

«Καταρχήν, η άποψή μας είναι ότι τα επιτραπέζια αυγά πρέπει να διατίθενται στην αγορά και να επισημαίνονται με ίσες απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων και επισήμανσης της ημερομηνίας όπως τα άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Νόμου για τα Τρόφιμα, τους κανονισμούς Υγιεινής Τροφίμων και τον Κανονισμό για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να διατηρηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις αριθμητικής ημερομηνίας για τα επιτραπέζια αυγά, ως το μοναδικό τρόφιμο στην εσωτερική αγορά», ανέφεραν οι υπουργοί σύμφωνα με το Food Safety News.

Συνέστησαν επίσης ευελιξία με βάση τον κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας των ζώων και της ασφάλειας των τροφίμων στα κράτη μέλη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αρχές σε χώρες που έχουν χαμηλό επιπολασμό της Salmonella σε σμήνη ωοπαραγωγών ορνίθων θα μπορούν να θεσπίσουν κανόνες για την εξαίρεση από το όριο των 28 ημερών, κάτι που θα ικανοποιούσε τις Σκανδιναβικές χώρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα