Η παρουσία Listeria σε δύο προσυσκευασμένα προϊόντα ζαμπόν Barossa Fine Foods, είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση σχετικής προειδοποίησης για την υγεία, από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας.
Το Υπουργείο Υγείας και Ευεξίας της Νότιας Αυστραλίας, έλαβε χθες επιβεβαίωση της παρουσίας Listeria σε συσκευασία 100gr του προϊόντος «Barossa Fine Foods διπλό καπνιστό ζαμπόν».
Η Barossa Fine Foods ξεκίνησε ήδη την ανάκληση του προϊόντος από την αλυσίδα εφοδιασμού και ανακαλεί παράλληλα το NoAdded Nitrite Ham 100g, καθώς έχει ληφθεί επίσης ένα ύποπτο αποτέλεσμα για αυτό το προϊόν.
“Δεν έχουμε λάβει κάποια ειδοποίηση για καταναλωτή που μπορεί να προσβλήθηκε από Listeria μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτά τα προϊόντα, ωστόσο η μόλυνση μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή για ορισμένα ευάλωτα άτομα στην κοινότητά μας”, δήλωσε στο InDaily η Joanne Cammans, αναπληρώτρια Διευθύντρια του κλάδου τροφίμων και ελεγχόμενων φαρμάκων.
“Ενώ πολλοί άνθρωποι που εκτίθενται στη Listeria συχνά βιώνουν μόνο ήπια ασθένεια, μπορεί να είναι πιο σοβαρή σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οπότε όλοι οι Νότιοι Αυστραλοί θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε αυτά τα προϊόντα”.
Έχει ήδη προηγηθεί η ανάκληση τεσσάρων πατέ της Barossa Fine Foods νωρίτερα αυτό το μήνα.
“Τρόφιμα όπως τα έτοιμα για κατανάλωση κρέατα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για πιθανή παρουσία Listeria, ακόμη και με επιτόπιους ελέγχους κατά την παρασκευή, γι ‘αυτό συμβουλεύουμε τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, να μην καταναλώνουν αυτά τα είδη προϊόντων”, δήλωσε η Cammans.
Για προληπτικούς λόγους, όποιος έχει αγοράσει αυτά τα προϊόντα από το Foodland’s, το IGAs και άλλα ανεξάρτητα παντοπωλεία κλήθηκε να μην τα καταναλώσει και, είτε να τα επιστρέψει στον τόπο αγοράς, είτε να τα απορρίψει.
Σύμφωνα με το SA Health, η λοίμωξη από Listeria ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και μερικές φορές διάρροια.
Οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να βιώνουν συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να εμφανιστούν μετά την κατανάλωση του μολυσμένου προϊόντος.