Ανησυχητική αύξηση περιστατικών και μειωμένες ανακλήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση Food for Thought 2025 του U.S. Public Interest Research Group (PIRG), οι νοσηλείες και οι θάνατοι που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάστηκαν το 2024, με το 98% των περιστατικών να αποδίδονται σε μόλις 13 επιδημίες.
Η έκθεση καταγράφει 1.392 περιστατικά τροφιμογενών ασθενειών το 2024, από 1.118 το 2023, ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν από 230 σε 487 και οι θάνατοι από 8 σε 19.
Παρά την αύξηση αυτή, ο αριθμός των ανακλήσεων τροφίμων μειώθηκε κατά 5%, με 296 ανακλήσεις το 2024 έναντι 313 το 2023. Ο FDA εξέδωσε 241 ανακλήσεις (8% περισσότερες από το 2023), ενώ το USDA εξέδωσε 55 (38% λιγότερες από το 2023).
Τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα προκάλεσαν τις περισσότερες ανακλήσεις (101), μειωμένες από τις 154 του 2023. Ωστόσο, οι ανακλήσεις λόγω Listeria monocytogenes, Salmonella και E. coli αυξήθηκαν, φτάνοντας το 39% του συνόλου, με τη Listeria να ευθύνεται για 65 ανακλήσεις, τη Salmonella για 41 και το E. coli για το 3%.
Από τις 13 επιδημίες που προκάλεσαν το 98% των ασθενειών, οι περισσότερες σχετίζονταν με τα τρία παραπάνω παθογόνα. Ενδεικτικά, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2024, μολυσμένα αλλαντικά Boar’s Head προκάλεσαν 61 ασθένειες, 60 νοσηλείες και 10 θανάτους, με το εργοστάσιο παραγωγής στη Βιρτζίνια να έχει ιστορικό σοβαρών παραβάσεων υγιεινής.
Από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο, κρεμμύδια που χρησιμοποιήθηκαν σε μπέργκερ McDonald’s Quarter Pounder προκάλεσαν 104 ασθένειες, 34 νοσηλείες και 1 θάνατο, ενώ σοκολάτες Diamond Shruumz με ψυχοτρόπες ουσίες και φάρμακα ευθύνονταν για 118 επιβεβαιωμένες ασθένειες, 73 νοσηλείες και 3 θανάτους σε 34 πολιτείες.
Επίσης, αγγούρια μολυσμένα με Salmonella προκάλεσαν 664 ασθένειες και 183 νοσηλείες σε δύο επιδημίες, βιολογικά καρότα μολυσμένα με E. coli προκάλεσαν 48 ασθένειες, 20 νοσηλείες και 1 θάνατο, ενώ προϊόντα κρέατος και πουλερικών της Yu Shang Food Inc. προκάλεσαν 19 ασθένειες, 17 νοσηλείες και 2 θανάτους βρεφών.