Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
30.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

D-αλλουλόζη: Η EFSA δεν εγκρίνει την κυκλοφορία του νέου υποκατάστατου ζάχαρης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνD-αλλουλόζη: Η EFSA δεν εγκρίνει την κυκλοφορία του νέου υποκατάστατου ζάχαρης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κρίνει ανεπαρκή τα δεδομένα για την αξιολόγηση της D-αλλουλόζης

Η πρόθεση της εταιρείας Petiva Europe SA να διαθέσει τη D-αλλουλόζη στην ευρωπαϊκή αγορά ως νέο τρόφιμο συναντά προς το παρόν αδιέξοδο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ασφάλεια της ουσίας, καθώς η αξιολόγηση κινδύνου παρέμεινε ατελής λόγω έλλειψης κρίσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Η αίτηση, που υποβλήθηκε στις 4 Αυγούστου 2018, αφορούσε την έγκριση της D-αλλουλόζης ως υποκατάστατου της ζάχαρης σε τρόφιμα που προορίζονται για το γενικό καταναλωτικό κοινό. Η D-αλλουλόζη, μια γλυκαντική ουσία με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εκτός Ευρώπης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον για τις πιθανές της εφαρμογές στη διατροφή και τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Ωστόσο, κατά την αξιολόγηση της EFSA, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα δεδομένα που σχετίζονται με την ταυτότητα του συστατικού, τη μέθοδο παραγωγής του, τη χημική του σύσταση, την ασφάλεια κατανάλωσης από τον άνθρωπο, τη γενετοξικότητά του, καθώς και τις επιπτώσεις από τις προτεινόμενες χρήσεις και τα επίπεδα κατανάλωσης. Παρόλο που η EFSA επικοινώνησε επανειλημμένα με την αιτούσα εταιρεία δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της, πλην μιας αρχικής υποβολής το 2020.

Η αδυναμία παροχής επαρκών και επίκαιρων δεδομένων οδήγησε την επιστημονική ομάδα της EFSA να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, βάσει των υπαρχόντων πληροφοριών, δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ασφάλεια της D-αλλουλόζης για κατανάλωση. Αυτό το συμπέρασμα δεν ισοδυναμεί με καταδίκη της ουσίας, αλλά θέτει ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την έγκρισή της έως ότου υποβληθούν και αξιολογηθούν επαρκή τεκμηριωμένα στοιχεία

Τι είναι η D-αλλουλόζη;

Η D-αλλουλόζη (ή ψυκτόζη) είναι σάκχαρο χαμηλής θερμιδικής αξίας, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα φρούτα και προωθείται ως εναλλακτική στη ζάχαρη σε διάφορα τρόφιμα και ποτά. Στις αγορές εκτός ΕΕ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης, με υποσχέσεις για μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αίτηση αφορούσε την ένταξη της D-αλλουλόζης ως γενικό συστατικό τροφίμων, απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές τυρί λιανικής κρύβει υψηλή ποσότητα τοξικής ουσίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέλυσε 125 δείγματα

Αναλύσεις σε 125 δείγματα τυριών λιανικής αποκάλυψε την παρουσία σημαντικών ποσοτήτων βιογενών αμινών - Οι συστάσεις των επιστημόνων

Νέο σεμινάριο Food Defense training course του TÜV HELLAS (TÜV NORD) σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Τοξική χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό χαρακτηρίστηκε ως νέος αναδυόμενος κίνδυνος στην ΕΕ

Επικίνδυνη χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό βρύσης κρίθηκε ως αναδυόμενος κίνδυνος από την EFSA
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα