Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κρίνει ανεπαρκή τα δεδομένα για την αξιολόγηση της D-αλλουλόζης
Η πρόθεση της εταιρείας Petiva Europe SA να διαθέσει τη D-αλλουλόζη στην ευρωπαϊκή αγορά ως νέο τρόφιμο συναντά προς το παρόν αδιέξοδο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ασφάλεια της ουσίας, καθώς η αξιολόγηση κινδύνου παρέμεινε ατελής λόγω έλλειψης κρίσιμων επιστημονικών στοιχείων.
Η αίτηση, που υποβλήθηκε στις 4 Αυγούστου 2018, αφορούσε την έγκριση της D-αλλουλόζης ως υποκατάστατου της ζάχαρης σε τρόφιμα που προορίζονται για το γενικό καταναλωτικό κοινό. Η D-αλλουλόζη, μια γλυκαντική ουσία με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εκτός Ευρώπης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον για τις πιθανές της εφαρμογές στη διατροφή και τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, κατά την αξιολόγηση της EFSA, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα δεδομένα που σχετίζονται με την ταυτότητα του συστατικού, τη μέθοδο παραγωγής του, τη χημική του σύσταση, την ασφάλεια κατανάλωσης από τον άνθρωπο, τη γενετοξικότητά του, καθώς και τις επιπτώσεις από τις προτεινόμενες χρήσεις και τα επίπεδα κατανάλωσης. Παρόλο που η EFSA επικοινώνησε επανειλημμένα με την αιτούσα εταιρεία δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της, πλην μιας αρχικής υποβολής το 2020.
Η αδυναμία παροχής επαρκών και επίκαιρων δεδομένων οδήγησε την επιστημονική ομάδα της EFSA να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, βάσει των υπαρχόντων πληροφοριών, δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ασφάλεια της D-αλλουλόζης για κατανάλωση. Αυτό το συμπέρασμα δεν ισοδυναμεί με καταδίκη της ουσίας, αλλά θέτει ένα ουσιαστικό εμπόδιο για την έγκρισή της έως ότου υποβληθούν και αξιολογηθούν επαρκή τεκμηριωμένα στοιχεία
Τι είναι η D-αλλουλόζη;
Η D-αλλουλόζη (ή ψυκτόζη) είναι σάκχαρο χαμηλής θερμιδικής αξίας, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα φρούτα και προωθείται ως εναλλακτική στη ζάχαρη σε διάφορα τρόφιμα και ποτά. Στις αγορές εκτός ΕΕ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο ζάχαρης, με υποσχέσεις για μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αίτηση αφορούσε την ένταξη της D-αλλουλόζης ως γενικό συστατικό τροφίμων, απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό.