Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δανία: Κυριότερη εστία μολύνσεων από σαλμονέλα, το δανέζικο χοιρινό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔανία: Κυριότερη εστία μολύνσεων από σαλμονέλα, το δανέζικο χοιρινό
spot_img

Το δανέζικο χοιρινό αντικατέστησε τα ταξίδια στο εξωτερικό ως η κύρια πηγή μολύνσεων από σαλμονέλα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας.

Οι Δανοί ταξίδεψαν πολύ λιγότερο τον περασμένο χρόνο λόγω των περιορισμών του COVID-19, επομένως η μετάβαση στο εξωτερικό συνδέθηκε με λιγότερο από το 20% των 614 κρουσμάτων σαλμονέλας. 

Το δανέζικο χοιρινό εκτιμήθηκε ότι προκάλεσε το 22% των ασθενειών, ακολουθούμενο από το εισαγόμενο χοιρινό και το κρέας πάπιας με 9 και 6% των περιπτώσεων αντίστοιχα.

Συνολικά, 3.742 περιπτώσεις Campylobacter καταγράφηκαν το 2020, που ήταν 31% λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα μειώθηκαν κατά 45% σε 614, ακολουθούμενες από 448 λοιμώξεις από E. coli (STEC) που παράγουν τοξίνες Shiga και 413 λοιμώξεις από Yersinia enterocolitica. Ένας λόγος για την πτώση ήταν ότι οι ασθενείς δεν πήγαιναν στο γιατρό εάν τα συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά, κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η αύξηση του χοιρινού κρέατος επηρεάζεται από άλλους παράγοντες
Μια άμεση σύγκριση των αριθμών δείχνει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σαλμονέλας που προκαλούνται από το δανέζικο χοιρινό κρέας από 8% το 2019 σε 22% το 2020.

Συνολικά, 140 από τα 562 κρούσματα αποδίδονταν σε τρόφιμα παραγωγής Δανίας, 94 σε εισαγόμενα τρόφιμα και 127 σε άγνωστες πηγές.

Το μεγαλύτερο εθνικό ξέσπασμα ήταν λόγω της Salmonella Strathcona με 25 κρούσματα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Η αιτία θεωρήθηκε ότι ήταν εισαγόμενες ντομάτες. Ένα ξέσπασμα Salmonella Kottbus σημειώθηκε σε εστιατόριο στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο. Από τους 36 ασθενείς, οι 14 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Ο πουρές μπιζελιού ήταν η πιθανή πηγή λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης και ανεπαρκούς ελέγχου της θερμοκρασίας.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο