Επιφυλακτική εμφανίζεται η ΕΕ στην πρόθεση του γαλλικού γίγαντα γαλακτοκομικών προϊόντων Danone να επεκτείνει αλλαγές στην ετικέτα του γιαουρτιού σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων. Η Danone θα χρησιμοποιεί το «Best Before» αντί του «Use By» στα γιαούρτια σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.
Εκπρόσωπος της Danone είπε τον περασμένο Μάιο στη Just Food: «Στη Danone, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η σήμανση ημερομηνίας να εφαρμόζεται με συνεπή τρόπο, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να διευκολυνθεί η κατανόηση των καταναλωτών, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη τροφίμων τόσο στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και σε επίπεδο καταναλωτών. Η νέα πρακτική σύμφωνα με τη Danone ενθαρρύνει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους αντί να βλέπουν μόνο τις ημερομηνίες στη συσκευασία.
Η κίνηση της Danone αφορά το μεγάλο τμήμα γαλακτοκομικών προϊόντων της και περιλαμβάνει προϊόντα όπως η Actimel και η Danio, συνολικά στο 85% του χαρτοφυλακίου γαλακτοκομικών προϊόντων της εταιρείας.
«Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε σταδιακά την αλλαγή ημερομηνίας σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας όπου είναι δυνατόν. Θα προσθέσουμε επίσης το μήνυμα «Κοιτάξτε, μυρωδιά, γεύση, μην σπαταλάτε» στις συσκευασίες για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να κατανοήσουν ότι τα τρόφιμα είναι βρώσιμα και πέρα από το «Best Before», δηλώνει η γαλακτοβιομηχανία.
Μάλιστα η Danone CANADA, μέσω της ιστοσελίδας της αναφέρει: “Το γιαούρτι διατηρεί όλα τα οφέλη και τις γεύσεις του μέχρι την ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, είναι αποδεκτό να το φάτε λίγες μέρες μετά. Εμπιστευτείτε τα μάτια και τη μύτη σας: αν φαίνεται και μυρίζει ωραία, μπορείτε να το φάτε”.
Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει έκκληση για προσοχή σχετικά με τη σήμανση της ημερομηνίας λήξης των εξαιρετικά ευπαθών τροφίμων.
Η ημερομηνία «Use By» στα τρόφιμα αφορά την ασφάλεια, που σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά από αυτήν την ημερομηνία, ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους, ενώ η «Best Before» αναφέρεται στην ποιότητα, που σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση μετά από αυτήν, ημερομηνία αλλά μπορεί να μην είναι στα καλύτερά της.
Σε επαφή με την ιστοσελίδα EURACTIV, τον Απρίλιο, αξιωματούχοι της Επιτροπής είπαν ότι η ένδειξη της ημερομηνίας «χρήσης έως» ή της ημερομηνίας ελάχιστης διάρκειας είναι υποχρεωτική για τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό του 1169/2011 που ορίζει κανόνες για το ποια από τις δύο ημερομηνίες πρέπει να αναγράφεται στα τρόφιμα .
Η πηγή της Επιτροπής σημείωσε ότι η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας θα αντικατασταθεί από την ημερομηνία «χρήσης μέχρι» για τρόφιμα τα οποία, από μικροβιολογική άποψη, είναι πολύ ευπαθή καθώς είναι πιθανό να αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία μετά από σύντομο χρονικό διάστημα .
Αν και η Danone δεν ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την Επιτροπή για τις προθέσεις τους σχετικά με τη σήμανση ημερομηνίας, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να είναι σε θέση, εάν τους ζητηθεί, να αιτιολογήσουν την επιλογή της χρησιμοποιούμενης σήμανσης ημερομηνίας, σύμφωνα με την πηγή της ΕΕ.
Ωστόσο, δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να ζητήσει τέτοια αιτιολόγηση, καθώς οι αρμόδιες εθνικές αρχές από χώρες όπου η Danone θα τοποθετήσει τέτοια προϊόντα είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων του κανονισμού, κατέληξε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Ομοίως, μια άλλη πηγή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) με την οποία επικοινώνησε η EURACTIV είπε ότι η νομοθεσία ορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα.