Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Μεγάλες ποσότητες καδμίου σε σπανάκι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιεθνή: Μεγάλες ποσότητες καδμίου σε σπανάκι
spot_img

Η ομάδα προστασίας των καταναλωτών As You Sow στις ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι μετά από αναλύσεις προέκυψαν δεδομένα που δείχνουν μεγάλες ποσότητες καδμίου, ένα βαρύ μέταλλο, σε μια σειρά προϊόντων σπανακιού. 

Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις οδήγησαν το As You Sow να υποβάλει νομικές ειδοποιήσεις βάσει του νόμου για την επιβολή τοξικότητας στην Καλιφόρνια σε περισσότερες από 20 εταιρείες των οποίων τα προϊόντα σπανακιού περιέχουν κάδμιο. Στις ανακοινώσεις περιλαμβάνονται οι λιανοπωλητές Safeway, Target, Trader Joe’s και μάρκες τροφίμων Green Giant, Earthbound Farm (Taylor Farms), Cascadian Farms (General Mills) και Organicgirl, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε νέα ανώτατα επίπεδα για μόλυβδο και κάδμιο σε μια σειρά προϊόντων διατροφής για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα νέα όρια καλύπτουν φρούτα, λαχανικά, κρέας και συμπληρώματα.

 Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, συγγενείς αναπηρίες και άλλες βλάβες στην αναπαραγωγή. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσει χαμηλό βάρος γέννησης και να βλάψει την νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη των παιδιών. Η χρόνια έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα στο κάδμιο μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά, τα οστά και τους πνεύμονες. 

«Κανένας γονέας δεν περιμένει ότι το σπανάκι θα προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία»,  δήλωσε η Danielle Fugere, πρόεδρος του As You Sow . «Συνεργαζόμαστε με εταιρείες και λιανοπωλητές σπανακιού για να προσαρμόσουμε τις πρακτικές τους και να παρακολουθούμε τα προϊόντα τους. Στόχος μας είναι να μειώσουν ή να εξαλείψουν την έκθεση των καταναλωτών στο κάδμιο στο σπανάκι ή να παρέχουν την προειδοποίηση που απαιτείται από το Toxic Enforcement Act της Καλιφόρνια, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα που τρώνε».

Το πρόβλημα του καδμίου στο σπανάκι είναι γνωστό ωστόσο δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με το As You Sow.

Το 2015, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι μια παρτίδα baby σπανάκι που καλλιεργήθηκε από την Organicgirl περιείχε 10 φορές περισσότερο κάδμιο από το μέσο όρο. Το κάδμιο που βρίσκεται στα τρόφιμα δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φυσικών, πιστοποιημένων βιολογικών και μη βιολογικών προϊόντων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι όλα τα προϊόντα σπανακιού εξίσου μολυσμένα με κάδμιο και η περιεκτικότητα σε κάδμιο μπορεί να επηρεαστεί από τις αποφάσεις της αλυσίδας εφοδιασμού από τους καλλιεργητές, τους μεταποιητές και τους κατασκευαστές τροφίμων.

Κατά την καταχώριση του καδμίου ως τοξικό για την ανάπτυξη και την ανδρική αναπαραγωγή, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης Κινδύνων για την Υγεία της Καλιφόρνια (OEHHA) έχει θέσει ένα όριο 4,1 μικρογραμμαρίων την ημέρα. Όπως  αναφέρει το You Sow, οι αναλύσεις έδειξε ότι σε πολλά προϊόντα σπανακιού η ποσότητα καδμίου είναι υπερδιπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο ανά μερίδα, με τον χειρότερο παραβάτη να υπερβαίνει το όριο κατά περισσότερες από 25 φορές ανά μερίδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το  As You Sow  αποκαλύπτει μόλυνση από βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα μας. Η As You Sow προειδοποίησε περισσότερες από 20 εταιρείες σοκολάτας το 2018 επειδή δεν προειδοποίησαν τους καταναλωτές ότι τα προϊόντα σοκολάτας τους περιέχουν κάδμιο και μόλυβδο. Αυτές οι νομικές προσπάθειες κατέληξαν σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο για τη χρηματοδότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των πηγών καδμίου και μολύβδου στη σοκολάτα και την εξεύρεση εφικτών μέτρων για τη μείωση των επιπέδων αυτών των βαρέων μετάλλων στα προϊόντα σοκολάτας.  

«Πριν από τρία χρόνια, μετακινήσαμε τη βιομηχανία σοκολάτας για να μειώσουμε την έκθεση των καταναλωτών σε μόλυβδο και κάδμιο στα προϊόντα σοκολάτας»,  δήλωσε ο Andrew Behar, Διευθύνων Σύμβουλος της As You Sow . «Τώρα ελπίζουμε να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία σπανακιού για να κάνουμε το ίδιο. Τελικά χρειαζόμαστε μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα τροφίμων μας είναι ασφαλές και ότι οι ετικέτες δείχνουν ξεκάθαρα όλο το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσμείξεων». 

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα