Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ξανά εκατοντάδες δηλητηριάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση άγριων μανιταριών
Η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ANSES) δήλωσε ότι περισσότερα από 400 κρούσματα έχουν καταγραφεί από τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας (DGS) ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει σε 1.179 από τις αρχές Ιουλίου. Αυτό περιλαμβάνει 32 σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης.
Από τις 32 σοβαρές περιπτώσεις, οι 20 οφείλονται σε σύνδρομο φαλλοειδούς (phalloid syndrome), το οποίο ξεκινά με πεπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά μέσο όρο 10 έως 12 ώρες μετά την κατανάλωση μανιταριών. Μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα ηπατική βλάβη εάν δεν υπάρχει θεραπεία. Δύο άτομα χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και ένα τρίτο άτομο πέθανε.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για δηλητηριάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης ενός βρώσιμου είδους με μια τοξική ποικιλία ή της κατανάλωσης βρώσιμων μανιταριών σε κακή κατάσταση, τα οποία είχαν κακή συντήρηση ή ήταν ανεπαρκώς μαγειρεμένα.
Οι αρχές είπαν ότι εάν υπάρχει αμφιβολία, τα μανιτάρια θα πρέπει να αναγνωρίζονται από ειδικό πριν από την κατανάλωση. Η φωτογράφηση του τι διαλέξατε πριν το μαγείρεμα επιτρέπει στο κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων να αναγνωρίσει το μανιτάρι.
Συμβουλές από τα ευρήματα του 2023
Χρησιμοποιήστε ένα ψάθινο καλάθι ή κουτί από χαρτόνι για να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια σας. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ πλαστικές σακούλες, καθώς επιταχύνουν τη σήψη. Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, την αποθήκευση μανιταριών στο ψυγείο και την κατανάλωσή τους εντός δύο ημερών από τη συλλογή, και όχι την κατανάλωση πολλών μανιταριών ταυτόχρονα.
Η ANSES συνιστά τη συλλογή μόνο ασφαλών μανιταριών, καθώς ορισμένα εξαιρετικά τοξικά είδη είναι παρόμοια με τα βρώσιμα είδη. Οι δηλητηριώδεις τύποι μπορούν επίσης να αναπτυχθούν όπου έχουν μαζευτεί εδώδιμες ποικιλίες στο παρελθόν. Μην μαζεύετε μανιτάρια κοντά σε πιθανώς μολυσμένους χώρους, όπως στις άκρες των δρόμων και στις χωματερές.
Το 2023, περισσότερες από 1.400 δηλητηριάσεις από μανιτάρια αναφέρθηκαν στα κέντρα δηλητηριάσεων μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου. Εμφανίστηκαν κυρίως τον Νοέμβριο, ενώ ο Οκτώβριος είναι συνήθως ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα. Τα κρούσματα ήταν ηλικίας μεταξύ 21 μηνών και 95 ετών.
Τα συμπτώματα ήταν κυρίως πεπτικά: κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια. Ενώ οι περισσότερες δηλητηριάσεις ήταν ήπιες, οι 23 ήταν σοβαρές, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι.
Δεν συνιστάται να σερβίρετε μαζεμένα άγρια μανιτάρια σε βρέφη.
Από όλες τις δηλητηριάσεις, 13 άτομα είχαν χρησιμοποιήσει εφαρμογές αναγνώρισης σε smartphone και 32 είχαν κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αυτό δεν συνιστάται λόγω του υψηλού κινδύνου σφάλματος.
Σε καμία περίπτωση τα μανιτάρια δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά.