Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο μωρά στο νοσοκομείο από γρανίτες

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΔύο μωρά στο νοσοκομείο από γρανίτες
spot_img

Νέα κρούσματα δηλητηρίασης από γλυκερόλη που περιέχουν οι γρανίτες slushes.

Το Σεπτέμβριο του 2023 η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, FSA, εξέδωσε σύσταση προς τη βιομηχανία τροφίμων για την χρήση γλυκερόλης (Ε 422) στις δημοφιλείς παιδικές γρανίτες slushes και όχι άδικα αφού  δύο παιδιά, στο Εδιμβούργο και στο Lanarkshire, αρρώστησαν μετά από υπερβολική κατανάλωση παγωμένων ποτών. Και τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και παρουσίασαν συμπτώματα που παρέπεμπαν σε δηλητηρίαση από γλυκερόλη. Παρόμοια ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σκωτίας, Food Standards Scotland (FSS)

Τώρα η Daily Mail σε άρθρο της παραθέτει λεπτομέρειες και φωτογραφίες 2 άλλων παιδιών που έπεσαν θύματα της γλυκερόλης και χρειάστηκαν νοσηλεία. Πρόκειται για δύο νήπια 3 και 4 ετών οι γονείς των οποίων είπαν πως παραλίγο να πεθάνουν και παρουσίασαν παραισθήσεις, χαμηλά επίπεδα σακχάρου και αργό καρδιακό παλμό. Σύμφωνα με τους γιατρούς εάν δεν μεταφέρονταν έγκαιρα στο νοσοκομείο ίσως η έκβαση να ήταν μοιραία για τη ζωή τους.

Το slush (επίσης γράφεται, slushie και σπανιότερα slushee) είναι ένα είδος παγωμένου ροφήματος που πωλείται σε κινηματογράφους, καταστήματα και πάρκα και παρασκευάζεται από αρωματικό πάγο, παρόμοιο με τις γρανίτες αλλά με πιο υγρή σύνθεση. Οι παραγωγοί προσθέτουν γλυκερόλη που διατηρεί τις ιδιότητες λάσπης, εμποδίζοντας το υγρό στερεό να παγώνει. Το επίπεδο γλυκερίνης στα ροφήματα πάγου με λάσπη ποικίλλει ανάλογα με τον παρασκευαστή και το προϊόν.

 Αν και η γλυκερόλη είναι γενικά χαμηλής τοξικότητας, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση στα μικρά παιδιά όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτών ή μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε μικρά παιδιά.

Τα ήπια σημάδια δηλητηρίασης από γλυκερίνη περιλαμβάνουν έμετο και πονοκεφάλους. Σε πιο σοβαρές επιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει σοκ στο οργανισμό στερώντας το οξυγόνο από ζωτικά όργανα. Τα σημάδια του σοκ περιλαμβάνουν χλωμό, κρύο, μαλακό δέρμα, καθώς και εφίδρωση, γρήγορη ή ρηχή αναπνοή, αδυναμία ή ζάλη, ναυτία και πιθανό έμετο, υπερβολική δίψα και χασμουρητό και αναστεναγμό. Η υπογλυκαιμία, ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι μια άλλη επίδραση της δηλητηρίασης από γλυκερίνη. Στο πιο σοβαρό της στάδιο, η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις και απώλεια συνείδησης. Η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτών ή μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε μικρά παιδιά, είχε τονίσει. η FSS

Και η συμβουλή της EFSA είναι ότι τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των 3 ετών, δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα από αυτά τα είδη ποτών μέσα σε μία ώρα. Σύμφωνα με την EFSA τα βρέφη και τα νήπια θα μπορούσαν να εκτεθούν σε περισσότερα από 125 mg/kg σωματικού βάρους την ώρα πίνοντας λιγότερο από τον όγκο ενός κουτιού (330 mL) ενός αρωματισμένου ποτού. Η ομάδα κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι η οξεία έκθεση bolus στη γλυκερίνη (E 422) με τη χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τις δόσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν παρενέργειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο