Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου
spot_img

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τρία κρούσματα λιστερίωσης από μολυσμένο, με Listeria monocytogenes τρόφιμο, προκάλεσαν πανικό σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Και οι τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις, ανέπτυξαν σηψαιμία και οι εξετάσεις αίματος βρήκαν μόλυνση από το παθογόνιο βακτήριο Listeria monocytogenes. Οι ηλικίες των ασθενών που είχαν αρκετές υποκείμενες παθήσεις, κυμαίνονταν από τα πενήντα έως τα ογδόντα τους. Και οι τρεις ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνθετικά από του στόματος γλυκοκορτικοειδή. Ένας ασθενής ανάρρωσε, αλλά οι άλλοι δύο ασθενείς πέθαναν.

- Advertisement -

Μετά από το τραγικό περιστατικό, ερευνητές διεξήγαγαν επιδημιολογική έρευνα (η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eurosurveillance) και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα κομμένα λουκάνικα και άλλα αλλαντικά, ακόμη και όταν είναι πλήρως μαγειρεμένα, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου. 

Το διατροφικό ιστορικό των περιπτώσεων πρότεινε μια κοινή πηγή: και οι τρεις είχαν καταναλώσει μορταδέλα πουλερικών (Geflügelmortadella) κατά τη διάρκεια του πρωινού ή του δείπνου, την ίδια ημέρα.  Συνολικά, 670 ασθενείς του Νοσοκομείου Α είχαν σερβιριστεί συσκευασμένο λουκάνικο ψημένο σε φέτες (Wurstaufschnitt) είτε κατά τη διάρκεια του πρωινού είτε του δείπνου στις 27 Φεβρουαρίου.

Μετά τις τροφικές δηλητηριάσεις, συλλέχθηκαν συνολικά πενήντα δείγματα: 11 δείγματα κρέατος αλλαντικών από το Νοσοκομείο, 29 δείγματα επιφανείας και 9 δείγματα κρέατος αλλαντικών από τον προμηθευτή κρέατος Α και ένα δείγμα κρέατος αλλαντικών από την Caterer A. Η Listeria monocytogenes βρέθηκε σε τέσσερα δείγματα κλειστών συσκευασιών με λουκάνικα και ζαμπόν από τον ίδιο κατασκευαστή. Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος επιβεβαίωσε ότι τα συσκευασμένα λουκάνικα σε φέτες ήταν η πηγή της μόλυνσης και των τριών ασθενών. Το νοσοκομείο διέκοψε αμέσως περαιτέρω παραδόσεις από τον προμηθευτή κρέατος και τα υπόλοιπα προϊόντα από τον προμηθευτή στο ψυγείο του νοσοκομείου Α απορρίφθηκαν.

Ενώ η μόλυνση με L. monocytogenes συνήθως εμφανίζεται χωρίς ή μόνο ήπια συμπτώματα όπως συμπτώματα γρίπης ή διάρροια, η μόλυνση με L. monocytogenes κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και νεογνική λοίμωξη. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε διεισδυτική λιστερίωση, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ως σηψαιμία ή εγκεφαλίτιδα και να οδηγήσει σε θάνατο. Το ποσοστό θνησιμότητας 9-30% για τη διηθητική λιστερίωση είναι υψηλότερο από ό,τι για τις περισσότερες άλλες βακτηριακές γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Τα κομμένα σε φέτες λουκάνικα είναι από τα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά και έχουν προκαλέσει μεγάλες εστίες L. monocytogenes , τόσο σε νοσοκομειακό περιβάλλον όσο και στην κοινότητα. Το 2003, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναγνώρισε τα αλλαντικά ως την κατηγορία τροφίμων με τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων RTE από L. Monocytogenes. Σε μια μελέτη από το 2022, > 90% όλων των περιπτώσεων διεισδυτικής λιστερίωσης στις ΗΠΑ αποδόθηκαν σε αλλαντικά. Αρκετές άλλες μελέτες έχουν επίσης αποδώσει τις περισσότερες περιπτώσεις λιστερίωσης σε αλλαντικά. Παρά αυτόν τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, τα αλλαντικά, όπως τα ψημένα λουκάνικα σε φέτες ή το μαγειρεμένο ζαμπόν, δεν αναφέρονται ως τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διεισδυτικής λιστερίωσης στην ΕΕ.Μόνο στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αλλαντικά περιλαμβάνονται στις κατηγορίες τροφίμων με τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από το L. Monocytogenes. Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αποθαρρύνουν την κατανάλωση ωμού ή καπνιστού κρέατος και ψαριού, άλλων τροφών RTE όπως διάφορα είδη τυριών (συμπεριλαμβανομένων παρασκευασμάτων τυριού από παστεριωμένο γάλα) και προκομμένες και συσκευασμένες σαλάτες αλλά όχι αλλαντικά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγής των διατροφικών συστάσεων και των συστάσεων υγιεινής για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο λιστερίωσης. Τα συσκευασμένα λουκάνικα σε φέτες και άλλα αλλαντικά, ακόμη και αν είναι ψημένα ή μαγειρεμένα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να κοινοποιούνται σαφώς ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου. Σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, αυτά τα τρόφιμα είτε δεν πρέπει να καταναλώνονται καθόλου είτε να σερβίρονται φρεσκοκομμένα για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός του L. monocytogenes μετά από πιθανή μόλυνση κατά τη διαδικασία τεμαχισμού και συσκευασίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι για τον μετριασμό του κινδύνου λοιμώξεων με L. monocytogenes , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) έχει θεσπίσει μικροβιολογικά κριτήρια τα οποία ρυθμίζουν το L. monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (RTE). Σε τρόφιμα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του L. monocytogenes , το βακτήριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 100 μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFU)/g κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Εάν ο κατασκευαστής δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι τηρούνται τα κριτήρια ασφάλειας των τροφίμων, το L. monocytogenes δεν πρέπει να ανιχνεύεται σε δείγμα 25 g όταν το προϊόν εξέρχεται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Όταν τα τρόφιμα RTE προορίζονται για βρέφη και για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. Το L. monocytogenes δεν πρέπει να ανιχνεύεται σε δείγμα 25 g καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Μια πρόσφατη τροποποίηση (2024/2895) στον κανονισμό επέκτεινε το δεύτερο κριτήριο από τη στιγμή που το προϊόν εγκαταλείπει την εγκατάσταση παραγωγής μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής και συμπεριέλαβε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο τρίτο κριτήριο]. Σε ορισμένες χώρες αλλού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), το L. monocytogenes δεν πρέπει να ανιχνεύεται σε 25 g τροφών RTE γενικ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2025.30.7.2400316

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα