Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλάζει ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που υπόκεινται σε επισήμανση στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αλλάζει ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που υπόκεινται σε επισήμανση στα τρόφιμα
spot_img

Ποια συστατικά προτείνεται να εξαιρεθούν.

H Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας άνοιξε δημόσια διαβούλευση για την πρόταση αλλαγής τις προειδοποιητικής ετικέτας στα τρόφιμα για τη μουστάρδα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διερεύνησε εάν το βεχενικό οξύ από σπόρους μουστάρδας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των γαλακτωματοποιητών E470a, E471 και E477, προκαλεί αλλεργία ή δυσανεξία στον άνθρωπο. Η EFSA συμπέρανε σε μια επιστημονική έκθεση ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, ≤ 1%, η από του στόματος λήψη των γαλακτωματοποιητών E470a, E471 και E477 να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε αλλεργικά στη μουστάρδα άτομα. Με βάση αυτό, υπάρχει πρόταση τροποποίησης του σημείου 10 του παραρτήματος II του κανονισμού για τις πληροφορίες τροφίμων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην χρειάζεται πλέον να επισημαίνουν αυτούς τους γαλακτωματοποιητές ως αλλεργιογόνα.

Το σημείο 10 σήμερα αναφέρει  10. Μουστάρδα και προϊόντα από μουστάρδα. Με βάση αξιολόγηση της EFSA από το 2023, η Επιτροπή προτείνει το κείμενο του σημείου 10 να αλλάξει ως εξής: 10. Μουστάρδα και προϊόντα από μουστάρδα, εκτός από:  α) το βεχενικό οξύ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή γαλακτωματοποιητών E 470a, E 471 και E 477 με καθαρότητα τουλάχιστον 85% και λαμβάνονται μετά από δύο στάδια απόσταξης.

Η αλλαγή σημαίνει ότι πιθανόν η επισήμανση αλλεργιών για τη μουστάρδα πρέπει να αλλάξει σε κάποια προιόντα. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός ώστε η επιχείρηση να έχει χρόνο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. 

Ακολουθεί το προσχέδιο του τροποποιητικού κανονισμού και η εισηγητική της EFSA

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα