ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αλλάζει ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που υπόκεινται σε επισήμανση στα τρόφιμα

ΕΕ: Αλλάζει ο κατάλογος των αλλεργιογόνων που υπόκεινται σε επισήμανση στα τρόφιμα

2 λεπτά ανάγνωσης

Ποια συστατικά προτείνεται να εξαιρεθούν.

H Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Νορβηγίας άνοιξε δημόσια διαβούλευση για την πρόταση αλλαγής τις προειδοποιητικής ετικέτας στα τρόφιμα για τη μουστάρδα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διερεύνησε εάν το βεχενικό οξύ από σπόρους μουστάρδας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των γαλακτωματοποιητών E470a, E471 και E477, προκαλεί αλλεργία ή δυσανεξία στον άνθρωπο. Η EFSA συμπέρανε σε μια επιστημονική έκθεση ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, ≤ 1%, η από του στόματος λήψη των γαλακτωματοποιητών E470a, E471 και E477 να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε αλλεργικά στη μουστάρδα άτομα. Με βάση αυτό, υπάρχει πρόταση τροποποίησης του σημείου 10 του παραρτήματος II του κανονισμού για τις πληροφορίες τροφίμων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην χρειάζεται πλέον να επισημαίνουν αυτούς τους γαλακτωματοποιητές ως αλλεργιογόνα.

- Advertisement -

Το σημείο 10 σήμερα αναφέρει  10. Μουστάρδα και προϊόντα από μουστάρδα. Με βάση αξιολόγηση της EFSA από το 2023, η Επιτροπή προτείνει το κείμενο του σημείου 10 να αλλάξει ως εξής: 10. Μουστάρδα και προϊόντα από μουστάρδα, εκτός από:  α) το βεχενικό οξύ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή γαλακτωματοποιητών E 470a, E 471 και E 477 με καθαρότητα τουλάχιστον 85% και λαμβάνονται μετά από δύο στάδια απόσταξης.

Η αλλαγή σημαίνει ότι πιθανόν η επισήμανση αλλεργιών για τη μουστάρδα πρέπει να αλλάξει σε κάποια προιόντα. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός ώστε η επιχείρηση να έχει χρόνο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. 

- Advertisement -

Ακολουθεί το προσχέδιο του τροποποιητικού κανονισμού και η εισηγητική της EFSA

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Είναι τελικά το γλυκαντικό ασπαρτάμη καρκινογόνο; Δημοσιεύτηκε η γνωμοδότηση της EFSA προκαλώντας αντιδράσεις

Η νέα επιστημονική αξιολόγηση για την ασπαρτάμη προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις και άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Μολυσμένα ζυμαρικά πίσω από 88 κρούσματα με διάρροια και εμετούς – Οι κάμερες έδειξαν τι συνέβη στην κουζίνα του εστιατορίου

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε μια ασυνήθιστη διαδρομή επιμόλυνσης και οι κάμερες έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις.

Θανάσης Καλλιντέρης: Έχασε τα πάντα, ξεκίνησε από την αρχή με 100 ευρώ και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ελληνικά microgreens

Η απώλεια στις χρηματαγορές, τα μεροκάματα και το «all in» πίσω από μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιστορία