Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EE: Ποιες αρωματικές ουσίες τροφίμων, απαγορεύονται με τον νέο κανονισμό της 5ης Σεπτεμβρίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEE: Ποιες αρωματικές ουσίες τροφίμων, απαγορεύονται με τον νέο κανονισμό της 5ης Σεπτεμβρίου
spot_img

Ο νέος κανονισμός 2022/1466 για την αφαίρεση ορισμένων αρωματικών ουσιών από τον κατάλογο της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κανονισμό 2022/1466 τροποποιεί την λίστα με τις αρωματικές ουσίες που επιτρέπονται στα τρόφιμα, αφαιρώντας  κάποια από τον κατάλογο της ένωσης που είχαν εγκριθεί με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008.

Εξετάζοντας τον ενωσιακό κατάλογο αρωματικών υλών του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. /2012, η ​​Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA, δεν μπόρεσε να αποκλείσει τον κίνδυνο ασφάλειας για την υγεία του καταναλωτή με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. H τροποποίηση της λίστας με τις αρωματικές ύλες που επιτρέπονται, κρίθηκε απαραίτητη καθώς σύμφωνα με την EFSA οι υπεύθυνοι για τη διάθεση των ακόλουθων ουσιών στην αγορά ως αρωματικές ουσίες, δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δεδομένα. Ως εκ τούτου οι αρωματικές ύλες που αναφέρονται παρακάτω, απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και επεξεργασία τροφίμων ως πρόσθετα.

Τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί οποιαδήποτε από τις αρτυματικές ουσίες που απαγορεύτηκαν και τα οποία διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διάρκειας ή χρήσης τους– κατά ημερομηνία. Επίσης τρόφιμα που εισάγονται στην Ένωση και στα οποία έχει προστεθεί οποιαδήποτε από αυτές τις αρωματικές ουσίες μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή ημερομηνίας χρήσης, εάν ο εισαγωγέας τέτοιων τροφίμων μπορεί να αποδείξει ότι απεστάλησαν από την οικεία τρίτη χώρα και ήταν υπό διαμετακόμιση στην Ένωση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Οι αρωματικές ύλες που πλέον απαγορεύονται:

  • 1-(4-Μεθοξυφαινυλ)πεντ-1-εν-3-όνη
  • Βανιλυλιδενο ακετόνη
  • 1-(4-Μεθοξυφαινυλ)-4-μεθυλπεντ-1-εν-3-
  • 4-(2,3,6-Τριμεθυλφαινυλ)βουτ-3-εν-2-όνη
  • 6-Μεθυλ-3-επτεν-2-όνη
  • 5,6-Διϋδρο-3,6-διμεθυλ-βενζοφουραν-2(4Η)-όνη
  • 5,6,7,7a-Τετραϋδρο-3,6-διμεθυλβενζοφουραν-2(4Η)-όνη
  • 3,4-Διμεθυλ-5-πεντυλιδενο-φουραν-2(5Η)-όνη
  • 2,7-Διμεθυλοκτα-5(trans),7-διενο-1,4-λακτόνη
  • Εξα-2-ενο-1,4-λακτόνη (
  • Μη-2-ενο-1,4-λακτόνη
  • 2-Decen-1,4-λακτόνη
  • 5-πεντυλ-3Η-φουραν-2-όνη
  • 2-φουροϊκό αλλύλιο
  • 3-(2-φουρυλ)ακρυλαλδεΰδη
  • Φουρφουρυλιδενο-2-βουτανάλη
  • 4-(2-Φουρυλ)βουτ-3-εν-2-
  • 3-(2-Φουρυλ)-2-μεθυλπροπ-2-ενάλη
  • 3-ακετυλ-2,5-διμεθυλφουράνιο
  • 2-βουτυλοφουράνιο
  • 3-(2-Furyl)-2-phenylprop-2-enal
  • και 3-(5-Methyl-2-furyl)prop-2-enal

Διαβάστε τον κανονισμό 2022/1466 ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο