Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πρόταση για αναθεώρηση του ανώτατου ορίου υπολειμμάτων μεθοξυφαινοζίδης στις μελιτζάνες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Πρόταση για αναθεώρηση του ανώτατου ορίου υπολειμμάτων μεθοξυφαινοζίδης στις μελιτζάνες
spot_img

Στις 18 Ιουλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε στον επίσημο ιστότοπό της ότι σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα ανώτατα όρια καταλοίπων (MRLS) για τη μεθοξυφαινοζίδη στη μελιτζάνα.

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη σταθερό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών.

Η μεθοξυφαιναζίδη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργική παραγωγή για την καταπολέμηση διαφόρων παρασίτων. Ωστόσο, η χρήση οποιουδήποτε φυτοφαρμάκου αφήνει αναπόφευκτα υπολείμματα στα προϊόντα που μπορεί να αποτελέσουν δυνητική απειλή για την υγεία των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, οι χώρες έχουν αναπτύξει αυστηρά πρότυπα ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 της ΕΕ, η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία (FPS) για την υγεία, την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας και το περιβάλλον του Βελγίου, ως αξιολογούν κράτος μέλος, υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων για την αναθεώρηση των MRLS για τη μεθοξυφαιναζίδη στη μελιτζάνα.

Η αίτηση βασίζεται σε λεπτομερή μελέτη και ανάλυση της χρήσης της μεθοξυφαιναζίδης στη γεωργική παραγωγή, των επιπέδων υπολειμμάτων και της αξιολόγησης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, η EFSA υιοθέτησε μια επιστημονικά αυστηρή προσέγγιση για τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης δοκιμής και ανάλυσης των επιπέδων καταλοίπων της μεθοξυφαιναζίδης. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είτε η βραχυπρόθεσμη είτε η μακροπρόθεσμη κατάποση υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη χρήση της μεθοξυφαιναζίδης είναι απίθανο να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Η EFSA δηλώνει: «Διαθέτουμε επαρκείς αναλυτικές μεθόδους επιβολής για τον έλεγχο των υπολειμμάτων μεθοξυφαιναζίδης στο εν λόγω εμπόρευμα, με όριο ανίχνευσης 0,01 mg/kg. Με βάση την εκτίμησή μας για τον κίνδυνο, η βραχυπρόθεσμη – και μακροπρόθεσμη κατάποση υπολειμμάτων από τη χρήση της μεθοξυφαιναζίδης είναι απίθανο να δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών».

Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών και πειραματικών δεδομένων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα διαπίστωσε ότι η ορθολογική χρήση της μεθοξυφαιναζίδης στη διαδικασία καλλιέργειας της μελιτζάνας μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικά τον αριθμό των παρασίτων και να βελτιώσει την απόδοση και την ποιότητα της μελιτζάνας.

Ταυτόχρονα, η μελέτη παρακολούθησε επίσης το επίπεδο υπολειμμάτων της μεθοξυφαιναζίδης στη μελιτζάνα για αρκετά χρόνια και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο υπολειμμάτων παρέμεινε εντός του ασφαλούς εύρους.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων λαμβάνει επίσης υπόψη την ευαισθησία των διαφόρων πληθυσμών στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Για παράδειγμα, ορισμένες ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, η EFSA έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της υγείας αυτών των πληθυσμών και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η αναθεώρηση του MRLS για τη μεθοξυφαιναζίδη στη μελιτζάνα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων βασίζεται στην υποστήριξη επιστημονικών μελετών και πειραματικών δεδομένων και αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και της υγείας των καταναλωτών.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντική ενσωμάτωση της συνεχούς ενίσχυσης της εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων από την ΕΕ και της βελτίωσης της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων, ενώ αποτελεί επίσης χρήσιμο σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο έλεγχο της ασφάλειας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο