Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕΑ: Αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων λόγω της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕΑ: Αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων λόγω της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός περιβάλλοντος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα στη Ευρώπη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε έκθεση του, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός περιβάλλοντος (European Environment Agency – ΕΕΑ-) τόνισε για άλλη μία φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των τροφιμογενών λοιμώξεων. Ο ΕΕΑ εστιάζει στον αντίκτυπο που έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες στον πληθυσμό, γεγονός που οδηγεί στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που συνδέονται με φυσικούς κινδύνους στην Ευρώπη. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτοί οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, εκτός εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής. Οι ευαίσθητες στο κλίμα μολυσματικές ασθένειες  προβλέπεται να εξαπλωθούν περαιτέρω προς τα βόρεια και να προκαλέσουν υψηλότερο βάρος ασθενειών στην Ευρώπη. 

Σε ένα παράρτημα της έκθεσης αναλύεται ο επιπολασμός των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα ή το νερό καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως επιδεινώνεται είτε από τους καύσωνες είτε από πλημμύρες. Τα θερμαινόμενα θαλάσσια νερά είναι επίσης ολοένα και πιο κατάλληλα για τα βακτήρια Vibrio που βρίσκονται σε ψάρια και οστρακοειδή, όπως κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής Θάλασσας. Η έκθεση στο Vibrio το οποίο αναπτύσσεται σε ζεστά νερά με μέτρια αλατότητα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από νερό και τρόφιμα στην Ευρώπη, περιλαμβάνουν το E. coli, τη σαλμονέλωση, την κρυπτοσποριδίωση και την καμπυλοβακτηρίωση. Ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να τις επηρεάσουν όλες, η έντονη βροχόπτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την μετάδοση του Campylobacter ενώ οι πλημμύρες είναι πιο σημαντικές για το E. coli.

Ο ΕΕΑ τονίζει πως η παρακολούθηση και η επιτήρηση των απειλών που σχετίζονται με το κλίμα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο και το πιο συχνά αναφερόμενο στις εθνικές στρατηγικές για την υγεία ή την κλιματική προσαρμογή. Γι αυτό και είναι σημαντικό να αναπτυχθούν έγκαιρες προειδοποιήσεις : οι γρήγορες, καλά οργανωμένες και αποτελεσματικές ενέργειες ως μέρος των σχεδίων δράσης και η παροχή κατάλληλων πληροφοριών στο κοινό, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Σε τοπικό επίπεδο, η δέσμευση των παρόχων υγείας και κοινωνικής περίθαλψης στον σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένει χαμηλή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η προσαρμογή στις υπάρχουσες και αναδυόμενες απειλές για την υγεία που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή απαιτεί καλύτερη ετοιμότητα του τομέα υγείας μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης, της βελτίωσης των γνώσεων και της διεύρυνσης της δέσμευσης των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας, αναφέρει η έκθεση του ΕΕΑ. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα