ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Ασφαλής η επέκταση χρήσης του ενζύμου α-αμυλάση σε οκτώ βιομηχανικές διαδικασίες...

EFSA: Ασφαλής η επέκταση χρήσης του ενζύμου α-αμυλάση σε οκτώ βιομηχανικές διαδικασίες τροφίμων

2 λεπτά ανάγνωσης

Εταιρεία ζήτησε επέκταση της εγκεκριμένης χρήσης του ενζύμου σε δύο επιπλέον διαδικασίες και η EFSA δεν εντόπισε ανησυχίες ασφαλείας

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε επικαιροποιημένη αξιολόγηση ασφάλειας για το ένζυμο τροφίμων α-αμυλάση (EC 3.2.1.1.), που παράγεται από τη δανική εταιρεία Novozymes A/S με τη χρήση γενετικά τροποποιημένου στελέχους του βακτηρίου Bacillus licheniformis NZYM-BC. Το ένζυμο είχε αξιολογηθεί ήδη από την EFSA και είχε λάβει θετική γνωμοδότηση για χρήση σε έξι βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής τροφίμων χωρίς ανησυχίες ασφαλείας. Η εταιρεία ζήτησε στη συνέχεια επέκταση της εγκεκριμένης χρήσης σε δύο επιπλέον διαδικασίες και διεύρυνση των πρώτων υλών στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιείται για μία από τις ήδη εγκεκριμένες εφαρμογές.

- Advertisement -

Η α-αμυλάση είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ένζυμα στη βιομηχανία τροφίμων. Διασπά τα μακριά μόρια αμύλου σε μικρότερα σάκχαρα και χρησιμοποιείται σε αρτοποιία, ζυθοποιία, παραγωγή γλυκόζης και φρουκτόζης, καθώς και σε άλλες επεξεργασίες δημητριακών και αμυλούχων πρώτων υλών. Η χρήση γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών για την παραγωγή ενζύμων τροφίμων είναι κοινή πρακτική στη βιομηχανία και ρυθμίζεται αυστηρά από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1332/2008 για τα ένζυμα τροφίμων.

Για δύο από τις οκτώ διαδικασίες, τα στερεά οργανικά υπολείμματα του ενζύμου (Total Organic Solids, TOS) αφαιρούνται πλήρως από το τελικό τρόφιμο, οπότε δεν υπάρχει ουσιαστική έκθεση καταναλωτή από αυτές τις εφαρμογές. Για τις υπόλοιπες έξι διαδικασίες, η EFSA εκτίμησε ότι η διατροφική έκθεση στα TOS του ενζύμου ανέρχεται σε έως και 0,108 mg TOS ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την εκτίμηση, τα νέα δεδομένα που υπέβαλε η εταιρεία και την προηγούμενη αξιολόγηση, η επιτροπή κατέληξε ότι το ένζυμο δεν εγείρει ανησυχίες ασφαλείας υπό τις αναθεωρημένες προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης. Η θετική γνωμοδότηση ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη επέκταση της εγκεκριμένης χρήσης του ενζύμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.