Μετάβαση στο περιεχόμενο
Πέμπτη, 6 Μαρτίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επαναξιολόγηση της χρήσης Βουτανίου και Προπανίου σε μαγειρικά σπρέι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επαναξιολόγηση της χρήσης Βουτανίου και Προπανίου σε μαγειρικά σπρέι
spot_img

Η EFSA πρότεινε την τροποποίηση ορισμένων προδιαγραφών της ΕΕ σε τρία πρόσθετα, ώστε να ενισχυθεί η διασφάλιση της ποιότητάς τους.

Η επιτροπή της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τις αρωματικές ύλες (FAF) εξέτασε την ασφάλεια του βουτανίου (E 943a), του ισοβουτανίου (E 943b) και του προπανίου (E 944) ως πρόσθετων τροφίμων. Αυτές οι ουσίες είναι αλκάνια μικρής αλυσίδας (C3-C4) που βρίσκονται σε αέρια μορφή σε θερμοκρασία δωματίου.

- Advertisement -

Η χρήση τους στα τρόφιμα επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως σε σπρέι τηγανιού από φυτικά έλαια για επαγγελματική χρήση και σε σπρέι γαλακτώματος με βάση το νερό ως προωθητικά, χωρίς καθορισμένο ανώτατο όριο χρήσης. Επίσης, επιτρέπεται η παρουσία τους σε παρασκευάσματα χρωστικών τροφίμων, με μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα υπολειμμάτων 1 mg/kg στα τελικά προϊόντα.

Δύο επιχειρήσεις υπέβαλαν δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρέχοντας πληροφορίες για τα τυπικά και μέγιστα επίπεδα χρήσης. Οι τοξικολογικοί κίνδυνοι αυτών των αερίων μέσω της εισπνοής είναι γνωστοί, αλλά αυτή η οδός έκθεσης δεν θεωρήθηκε κρίσιμη για την αξιολόγηση της ασφάλειάς τους ως πρόσθετα τροφίμων.

Οι ισχύουσες προδιαγραφές της ΕΕ περιλαμβάνουν ήδη όρια για το 1,3-βουταδιένιο (1,3-BD), μια γνωστή τοξική πρόσμειξη. Ωστόσο, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής αφήνει ανοιχτά ερωτήματα για την πιθανή παρουσία άλλων προσμείξεων που δεν περιλαμβάνονται στις σημερινές προδιαγραφές.

Λόγω των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους, τα συγκεκριμένα αέρια θεωρούνται χαμηλού τοξικολογικού κινδύνου όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων, ενώ η διατροφική τους έκθεση εκτιμάται ότι είναι πολύ περιορισμένη. Συνεπώς, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του βουτανίου (E 943a), του ισοβουτανίου (E 943b) και του προπανίου (E 944) στις επιτρεπόμενες εφαρμογές και ποσότητες δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεταμένη επιδημία σαλμονέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνδέεται με Ιταλική σαλάτα – 509 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η ταχεία αξιολόγηση επιδημίας σαλμονέλας στην ΕΕ από Ιταλική σαλάτα από το ΕCDC και την EFSA

Δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΕΕ για φυτοφάρμακα στο μέλι που πωλείται σε χώρες της Ευρώπης

Ακόμη και στα βιολογικά δείγματα ανιχνεύθηκαν τουλάχιστον επτά ενώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα