Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την αιθανολική ουσία Labisia pumila ως νέου τροφίμου 

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για την αιθανολική ουσία Labisia pumila ως νέου τροφίμου 
spot_img

Το NF θα χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο χρήσης σε σχέση με αυτό που προτείνει η εταιρεία παραγωγής.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με το υδατικό εκχύλισμα του Labisia pumila ως νέου τροφίμου (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283. Το εκχύλισμα του φυτού έχει παρασκευαστεί στο εμπόριο για κατανάλωση σε Μαλαισία και Ινδονησία σε μορφή κάψουλας και δισκίου, καθώς και ως συστατικό σε ενεργειακά ποτά. Στη Μαλαισία , το Labisia pumila επισημάνθηκε το 2010 ως ένα από τα πέντε τοπικά βότανα που αναπτύχθηκαν εμπορικά σε μεγάλη κλίμακα μέσω του Προγράμματος Οικονομικού Μετασχηματισμού.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει στην γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, το NF είναι τυποποιημένο υδροαλκοολικό εκχύλισμα από αποξηραμένο ολόκληρο φυτό (συμπεριλαμβανομένων των ριζών) L. pumila, αναμεμειγμένο με μαλτοδεξτρίνη (ως βοήθημα ξήρανσης), και προτείνεται από τον αιτούντα να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε ποσότητες έως 750 mg/ημέρα.

Ο πληθυσμός στόχος είναι ο γενικός ενήλικος πληθυσμός, εκτός από τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Τα κύρια συστατικά αυτού του NF είναι υδατάνθρακες (έως 85,5 %), με μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών (έως 6,5 %), γαλλικού οξέος (έως 3,7 %) και λιπών (έως 1,6 %).

Η ειδική ομάδα θεωρεί ότι, λαμβανομένης υπόψη της σύνθεσης του NF και των προτεινόμενων όρων χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική. Οι παρεχόμενες μελέτες γονιδιοτοξικότητας δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα του NF. Με βάση τα διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα, η ομάδα θεωρεί ασφαλή την πρόσληψη έως και 5 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Για τον πληθυσμό-στόχο, το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε 350 mg/ημέρα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο χρήσης που προτείνει ο αιτών. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές για τον πληθυσμό-στόχο έως 350 mg/ημέρα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα