Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την αιθανολική ουσία Labisia pumila ως νέου τροφίμου 

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για την αιθανολική ουσία Labisia pumila ως νέου τροφίμου 
spot_img

Το NF θα χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο χρήσης σε σχέση με αυτό που προτείνει η εταιρεία παραγωγής.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με το υδατικό εκχύλισμα του Labisia pumila ως νέου τροφίμου (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283. Το εκχύλισμα του φυτού έχει παρασκευαστεί στο εμπόριο για κατανάλωση σε Μαλαισία και Ινδονησία σε μορφή κάψουλας και δισκίου, καθώς και ως συστατικό σε ενεργειακά ποτά. Στη Μαλαισία , το Labisia pumila επισημάνθηκε το 2010 ως ένα από τα πέντε τοπικά βότανα που αναπτύχθηκαν εμπορικά σε μεγάλη κλίμακα μέσω του Προγράμματος Οικονομικού Μετασχηματισμού.

Όπως αναφέρει στην γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, το NF είναι τυποποιημένο υδροαλκοολικό εκχύλισμα από αποξηραμένο ολόκληρο φυτό (συμπεριλαμβανομένων των ριζών) L. pumila, αναμεμειγμένο με μαλτοδεξτρίνη (ως βοήθημα ξήρανσης), και προτείνεται από τον αιτούντα να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε ποσότητες έως 750 mg/ημέρα.

Ο πληθυσμός στόχος είναι ο γενικός ενήλικος πληθυσμός, εκτός από τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Τα κύρια συστατικά αυτού του NF είναι υδατάνθρακες (έως 85,5 %), με μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών (έως 6,5 %), γαλλικού οξέος (έως 3,7 %) και λιπών (έως 1,6 %).

Η ειδική ομάδα θεωρεί ότι, λαμβανομένης υπόψη της σύνθεσης του NF και των προτεινόμενων όρων χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική. Οι παρεχόμενες μελέτες γονιδιοτοξικότητας δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα του NF. Με βάση τα διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα, η ομάδα θεωρεί ασφαλή την πρόσληψη έως και 5 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Για τον πληθυσμό-στόχο, το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε 350 mg/ημέρα, το οποίο είναι χαμηλότερο από το επίπεδο χρήσης που προτείνει ο αιτών. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές για τον πληθυσμό-στόχο έως 350 mg/ημέρα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα