Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Καθορισμός “συντελεστών μετατροπής” για την βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στα novel foods

ΑρχικήPicksNews LineEFSA: Καθορισμός "συντελεστών μετατροπής" για την βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών στα novel foods
spot_img

Καλεί τους εμπειρογνώμονες να παράσχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα βασικά σημεία που πρέπει να εξεταστούν για τον καθορισμό των συντελεστών μετατροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να επικαιροποιήσει τις «Κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας των πηγών θρεπτικών ουσιών και τη βιοδιαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών από τις πηγές» όσον αφορά τις επιστημονικές αρχές και τις απαιτήσεις δεδομένων για τους αιτούντες. Η επικαιροποίηση αφορά στον καθορισμό συντελεστών μετατροπής για προτεινόμενες νέες πηγές ή μορφές θρεπτικών ουσιών που θα εγκριθούν για προσθήκη σε τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής. Η EFSA διεξάγει ανοικτή διαβούλευση μέσω έρευνας εμπειρογνωμόνων σχετικά το θέμα. H προθεσμία για υποβολή εισηγήσεων λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Ο συντελεστής μετατροπής θα πρέπει να υποδεικνύει τον βαθμό στον οποίο οι προτεινόμενες νέες πηγές ή μορφές θρεπτικών ουσιών είναι βιοδιαθέσιμες είτε σε σύγκριση με τις αυτόχθονες μορφές της θρεπτικής ουσίας που υπάρχουν εκ φύσεως στα τρόφιμα, είτε σε σύγκριση με μια εγκεκριμένη πηγή θρεπτικών ουσιών για την οποία είναι γνωστή η σχετική βιοδιαθεσιμότητα έναντι μίας ή περισσότερων μορφών της θρεπτικής ουσίας που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα. Η Βιοδιαθεσιμότητα περιγράφει την ποσότητα μιας ουσίας που εισέρχεται στο αίμα μέσω διάφορων οδών, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Μπορεί να αναφέρεται σε βιταμίνες, πρόσθετα, οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα ή φάρμακα.

Για τον σκοπό αυτό, η EFSA αποφάσισε να ακολουθήσει μια προσέγγιση δύο σταδίων για την ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών της:

  1. Να διεξαγάγει έρευνα εμπειρογνωμόνων και να καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα να παράσχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα βασικά σημεία που πρέπει να εξεταστούν για τον καθορισμό των συντελεστών μετατροπής,
  2. Διοργάνωση εργαστηρίου παρακολούθησης με επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τον καθορισμό συντελεστών μετατροπής για νέες πηγές και μορφές θρεπτικών ουσιών για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αρχές και τις απαιτήσεις δεδομένων στον εν λόγω επιστημονικό τομέα.

Πριν από την απάντηση στην έρευνα εμπειρογνωμόνων, η EFSA συνιστά να διαβάσετε προσεκτικά τον οδηγό για την έρευνα εμπειρογνωμόνων σχετικά με την παραγωγή των συντελεστών μετατροπής για νέες πηγές και μορφές θρεπτικών ουσιών.

Το έγγραφο περιγράφει το ιστορικό, τις υφιστάμενες επιστημονικές αρχές, τις μεθοδολογίες και τις απαιτήσεις δεδομένων. Αυτά απεικονίζονται με πρακτικά παραδείγματα προηγούμενων αξιολογήσεων νέων πηγών θρεπτικών ουσιών στο πλαίσιο συγκεκριμένων εφαρμογών. Επισημαίνει πρόσθετα βασικά σημεία που πρέπει να εξεταστούν και για τα οποία η EFSA καλεί επιστημονικά στοιχεία μέσω της έρευνας εμπειρογνωμόνων.

Επισημαίνεται ότι μόνο η υποβολή που υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του εργαλείου έρευνας θα εξεταστεί και ότι η υποβολή δεν θα εξεταστεί εάν:

  • υποβλήθηκε μετά τη λήξη της προθεσμίας
  • παρουσιάζεται υπό οποιαδήποτε μορφή εκτός από εκείνη που προβλέπεται στις οδηγίες που περιγράφονται στην έρευνα
  • δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο του εγγράφου
  • περιέχει καταγγελίες κατά θεσμών, προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό
  • σχετίζεται με πτυχές πολιτικής ή διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο δραστηριοτήτων της EFSA.

Όλες οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν. Αυτά που υποβάλλονται από άτομα με προσωπική ιδιότητα θα παρουσιάζονται ανώνυμα. Όσες εισηγήσεις υποβάλλονται επίσημα για λογαριασμό ενός οργανισμού θα εμφανίζονται με το όνομα του οργανισμού.

Το αποτέλεσμα της έρευνας εμπειρογνωμόνων θα συμβάλει στη διαμόρφωση του εργαστηρίου, καθώς και στον εντοπισμό επιστημονικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να προσκληθούν στο εργαστήριο.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες καλούνται να υποβάλουν επιστημονικά στοιχεία μέσω διαδικτυακής έρευνας έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο