Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατανάλωση τοξικού βόρακα: Κίνδυνος από τη νέα τάση στο Tik tok

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚατανάλωση τοξικού βόρακα: Κίνδυνος από τη νέα τάση στο Tik tok
spot_img

Ειδικός καταρρίπτει τους ισχυρισμούς υγείας της νέας τάσης του Tik-tok

   Ο βόρακας και τα πιθανά οφέλη του, είναι άλλη μια τάση του tik- tok, και εκατοντάδες βίντεο από ανθρώπους που τον πίνουν διαλυμένο σε νερό, έχουν κατακλύσει την πλατφόρμα. Από την άλλη υπάρχουν και οι πολέμιοι του φαινομένου που εξηγούν, σε αντίστοιχα βίντεο, τους λόγους για τους οποίους αυτή η “μόδα” πρέπει να σταματήσει. Τι ισχύει όμως πραγματικά; O Nathan Kilah, Ανώτερος Λέκτορας Χημείας του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, παίρνει θέση στο TheConversation, και αναλύει τους κινδύνους πίσω από τη νέα συνήθεια.

   Αρχικά ο βόρακας, ή δεκαϋδρικό βορικό νάτριο, είναι ένα άλας που αποτελείται από συνδυασμό βορίου, νατρίου, οξυγόνου και υδρογόνου. Διατίθεται στη μορφή ενός άχρωμου κρυσταλλικού στερεού που μπορεί εύκολα να διαλυθεί στο νερό. Ο βόρακας και το σχετικό βορικό οξύ χρησιμοποιούνται συνήθως σε προϊόντα οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων καθαρισμού ρούχων, συντηρητών ξύλου, λιπασμάτων, διαλύματος φακών επαφής κ.α. Οι κρύσταλλοι βόρακα είναι επίσης ευρέως διαθέσιμοι σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα υλικού εξοπλισμού και κέντρα κήπου. Αυτά τα προϊόντα είναι συνήθως καθαρός βόρακας, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα πρόσθετα.

   Οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν κατά καιρούς βίντεο με τους εαυτούς τους να πίνουν βόρακα, ισχυρίζονται υποτιθέμενα ωφέλη στη φλεγμονή, στον πόνο στις αρθρώσεις, στην αρθρίτιδα, στο λύκο και σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο τονίζεται, πως παρά το γεγονός πως το βόριο που περιέχεται στο βόρακα, εμφανίζεται φυσικά, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας. Το αρσενικό, η ρικίνη και η τοξίνη που ευθύνεται για την αλλαντίαση είναι επίσης 100% φυσικά, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά για τον άνθρωπο. Και παρόλο που το βόριο ειδικά θεωρείται απαραίτητο για τα φυτά και ορισμένα ζώα, ο ρόλος του στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος είναι λιγότερο σαφής. Το βόριο μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα από τα τρόφιμα που τρώμε, όπως τα σταφύλια και οι πατάτες, αλλά δεν ταξινομείται ως βασικό θρεπτικό συστατικό. Η πολύ μικρή ποσότητα βορίου που μπορεί να χρειάζεται το σώμα σας μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.

   Στην τοξικολογία, η διάμεση θανατηφόρα δόση, ή LD50, είναι η κατά προσέγγιση δόση που απαιτείται για να σκοτωθούν τα μισά ζώα σε έναν πληθυσμό που μελετάται. Το LD50 για τον βόρακα σε αρουραίους είναι περίπου 5 g ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτή είναι μια σχετικά μεγάλη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι η οξεία τοξικότητα που προκαλεί θάνατο είναι απίθανη στους ανθρώπους. Αλλά μόνο και μόνο επειδή μια δόση δεν σκοτώνει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επιβλαβής και σίγουρα δεν σημαίνει ότι κάνει καλό.

   Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές του 1900, το έργο του Harvey Washington Wiley και της ομάδας δηλητηριάσεων, αποκάλυψαν μια σειρά από παρενέργειες όπως πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο, γαστρική δυσφορία και πολλά άλλα, που επέφεραν πρόσθετα τροφίμων όπως ο βόρακας.

   Ο βόρακας ταξινομείται επίσης ως αναπαραγωγική τοξίνη, που σημαίνει ότι «μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα» και «μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αγέννητο παιδί». Απαγορεύεται ως πρόσθετο τροφίμων στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες και γενικά δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση.

   Κάθε προϊόν που περιέχει επικίνδυνες ουσίες πρέπει νόμιμα να διαθέτει SDS. Επομένως, είτε χρησιμοποιείτε σαμπουάν, απολυμαντικό χεριών, ξύδι ή βόρακα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει διαθέσιμο SDS στο διαδίκτυο μόνο με το όνομα του προϊόντος. Αυτά τα έγγραφα ακολουθούν μια τυποποιημένη μορφή και παρέχουν λεπτομέρειες για τους κινδύνους που σχετίζονται με ένα προϊόν.  Περιλαμβάνουν επίσης τυποποιημένα εικονογράμματα κινδύνου που αντιπροσωπεύουν τον σχετικό φυσικό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Πιθανότατα τα έχετε ξαναδεί αυτά, όπως μια πινακίδα με την ένδειξη «εύφλεκτο» σε ένα αποσμητικό ή μια ένδειξη «διαβρωτικό» σε ένα οικιακό καθαριστικό. Το διεθνές σύστημα GHS αποτελείται από εννέα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τους κινδύνους που σχετίζονται με μια ουσία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο