Η σκοτεινή πλευρά των επεξεργασμένων προϊόντων.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα φτηνά και βολικά τρόφιμα του σούπερ μάρκετ είναι συχνά βλαβερά για την υγεία. Εκείνο που παραμένει λιγότερο γνωστό είναι ότι μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν στηθεί με στόχο να κρατούν τους καταναλωτές “παγιδευμένους” στη συνεχή κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
Μιλώντας με ειδικούς, αποκαλύπτεται πως οι κατασκευαστές έχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα να εκμεταλλεύονται τη γενετική μας προδιάθεση, ενισχύοντας την υπερκατανάλωση και αφαιρώντας βασικά υγιεινά συστατικά από τα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα είναι η χειροτέρευση της δημόσιας υγείας και τεράστια οικονομικά βάρη για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Thijs van Rens από το Πανεπιστήμιο του Warwick, το κλειδί για φθηνότερα τρόφιμα είναι η περισσότερη ζάχαρη και αλάτι και οι λιγότερες φυτικές ίνες. Αυτό μειώνει το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς, ενώ παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Μια πρόσφατη έκθεση του Βρετανικού Ιδρύματος Τροφίμων έδειξε ότι οι πιο ανθυγιεινές τροφές κοστίζουν περίπου τα μισά χρήματα ανά 1.000 θερμίδες σε σχέση με τις υγιεινές επιλογές.
Οι φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και τον έλεγχο της πείνας, αφαιρούνται συστηματικά. Έτσι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν γρηγορότερη απορρόφηση σακχάρων και διακυμάνσεις της ινσουλίνης, οδηγώντας σε έντονο αίσθημα πείνας και συνεχή κατανάλωση.
«Το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά χωρίς φυτικές ίνες», προειδοποιεί ο καθηγητής Tim Jackson από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Η αφαίρεσή τους συνδέεται με χρόνιες παθήσεις όπως η φλεγμονή και οι εντερικές διαταραχές.
Η ανθρώπινη προτίμηση για το αλάτι, τα λιπαρά και τη ζάχαρη είναι αντικείμεν εκμεταλλεύσης από τη βιομηχανία τροφίμων, προσθέτοντας εθιστικά συστατικά σε προϊόντα που είναι φτιαγμένα να προσελκύουν ασταμάτητα την όρεξή μας. Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν σημαντική οικονομική επιρροή, εκμεταλλευόμενες τις οικονομίες κλίμακας και τις συγχωνεύσεις, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν τα ανθυγιεινά τρόφιμα φθηνά και ευρέως διαθέσιμα.
Η Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών (FDF) υπερασπίζεται τον κλάδο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι τα τρόφιμα είναι από μόνα τους εθιστικά, και ότι οι κατασκευαστές έχουν μειώσει περιεκτικότητες σε θερμίδες, ζάχαρη και αλάτι τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παίρνει μέτρα, προωθώντας το πρόγραμμα «Healthy Start», περιορίζοντας τις διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού και ενισχύοντας την πρόσβαση σε δωρεάν σχολικά γεύματα. Ωστόσο, όπως δείχνουν και μαρτυρίες πολιτών, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες και απαιτούνται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.