Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές για κατανάλωση το σκόρδο που έβγαλε φύτρες;

ΑρχικήΝέαΕίναι ασφαλές για κατανάλωση το σκόρδο που έβγαλε φύτρες;
spot_img

Τι να κάνεις τα σκόρδα που πέταξαν αυτά τα ενοχλητικά πράσινα κοτσανάκια;

Το σκόρδο είναι αρκετά ανθεκτικό. Ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο για έως έξι μήνες. Αν το φυλάσσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος στην κουζίνα σας τότε θα είναι μια χαρά. Αν πάλι το βάλετε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος τότε θα φυτρώσει. Και τότε τι κάνουμε; Το χρησιμοποιούμε στην κατσαρόλα μας ή το πετάμε;

Δεν είναι επικίνδυνο να καταναλώσει κανείς ένα φυτρωμένο κεφάλι σκόρδου, ωστόσο δεν θα έχει την ίδια γεύση με το φρέσκο. Όταν αρχίσει να φυτρώνει μια σκελίδα θα έχει πιο πικρή και πιο ήπια γεύση. Γι αυτό και συνιστάται να μην το βάλουμε ωμό σε τζατζίκι ή σε άλλη συνταγή, αλλά να το μαγειρέψουμε γιατί μπορεί να μας πικρίζει στη γεύση.

Αντίθετα, επικίνδυνο είναι το μουχλιασμένο σκόρδο. Γι’ αυτό μην το φάτε αν έχει γκρι, μαύρες ή μπλε κηλίδες επάνω στη σκελίδα του, αλλά πετάξτε το.

Τι να κάνω για να μην βγάζουν φύτρες τα σκόρδα;

Εφόσον τα χρησιμοποιείς σε ακόμη μικρότερες δόσεις απ’ ότι τα κρεμμύδια, να αγοράζεις ένα κεφαλάκι τη φορά. Και να μάθεις πως να τα αποθηκεύεις σωστά:

  • Πώς φυλάσσουμε ακαθάριστες σκελίδες

Αφού ανοίξουμε ένα κεφάλι σκόρδου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις σκελίδες που μας περίσσεψαν και είναι με τη φλούδα τους με τον ίδιο τρόπο που θα αποθηκεύαμε ολόκληρο το κεφάλι, δηλαδή σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Να έχετε όμως υπόψη ότι οι μεμονωμένες σκελίδες ξεραίνονται πιο γρήγορα.

  • Πώς διατηρούμε τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου

Οι καθαρισμένες σκελίδες έχουν πολύ λιγότερη διάρκεια ζωής γιατί δεν έχουν τη φλούδα να τις προστατεύει από το να ξεραθούν. Ο καλύτερος τρόπος να τις διατηρήσετε φρέσκες είναι μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και στο ψυγείο. Από τη μία το δοχείο θα διατηρήσει την υγρασία και από την άλλη το κρύο περιβάλλον αποθαρρύνει τη μούχλα. Οι καθαρισμένες σκελίδες είναι καλές μόνο για μια με δύο μέρες από τη στιγμή που θα καθαριστούν, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τις όσο πιο άμεσα γίνεται.

  • Μπορούμε να καταψύξουμε το σκόρδο;

Το να βάλουμε στην κατάψυξη σκόρδο που είναι ξεφλουδισμένο ή ψιλοκομμένο, το οποίο κανονικά χαλάει μέσα σε μερικές μέρες είναι μια καλή λύση που μπορεί να το κάνει να κρατήσει για αρκετούς μήνες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι στην κατάψυξη μπορεί να χάσει την αψάδα του.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο