Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκατομμύρια ληγμένα τρόφιμα στη Ευρωπαϊκή αγορά! Μεγάλη επιχείρηση της Europol και της Eurojust σε 4 χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕκατομμύρια ληγμένα τρόφιμα στη Ευρωπαϊκή αγορά! Μεγάλη επιχείρηση της Europol και της Eurojust σε 4 χώρες
spot_img

Μεγάλης κλίμακας απάτη τροφίμων και φοροδιαφυγή – Αγόραζαν τα ληγμένα από Γερμανία και Γαλλία.

Με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol, οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου στη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Γαλλία και τη Γερμανία εξάρθρωσαν μια λιθουανική ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που φέρεται να διέθεσε στην αγορά εκατομμύρια ληγμένα προϊόντα διατροφής με τροποποιημένη επισήμανση. Επίσης, είναι ύποπτοι για απάτη μεγάλης κλίμακας στον τομέα του ΦΠΑ.

Η Eurojust συντόνισε την κοινή δράση που οδήγησε στη σύλληψη 24 υπόπτων. Πραγματοποιήθηκαν έως και 70 έρευνες και έλεγχοι σε αποθήκες και άλλους χώρους. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 200 αξιωματικοί.

Ενεργή τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, η εγκληματική ομάδα, πιστεύεται ότι έχει αγοράσει εκατομμύρια ληγμένα προϊόντα διατροφής και ορισμένα άλλα ευπαθή προϊόντα, όπως καλλυντικά, από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη συνέχεια άλλαξε τις ημερομηνίες λήξης αυτών των προϊόντων και τα προμήθευε τακτικά στην αγορά της Λιθουανίας, όπου τα αγόραζαν χιλιάδες καταναλωτές.

Οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η λεία της οργάνωσης ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ μέσω αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας. Οι ύποπτοι φέρεται να διατηρούσαν εικονικά λογιστικά αρχεία για να κρύψουν τις πραγματικές αξίες αγοράς και πώλησης προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων.

Στις 23 Μαΐου, 24 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Λιθουανία. Πραγματοποιήθηκαν έως και 70 έρευνες και επιθεωρήσεις αποθηκών και άλλων τοποθεσιών και ερωτήθηκαν περισσότεροι από 30 μάρτυρες στην Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Λιθουανία. Εξοπλισμός για την αλλαγή των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων οικιακών διαλυτικών και εκτυπωτών, βρέθηκε σε πολλές τοποθεσίες στη Λιθουανία, καθώς και μεγάλες ποσότητες ληγμένων προϊόντων.

Η υπόθεση άνοιξε τον Ιανουάριο του 2023. Η Eurojust διευκόλυνε την επικοινωνία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών και βοήθησε στην προετοιμασία της ημέρας κοινής δράσης. 

Έρευνες και στην Ιταλία

Οι αρχές στο Βέλγιο και τη Ρουμανία παρείχαν πρόσθετη υποστήριξη στην έρευνα. Οι ιταλικές αρχές διεξάγουν επί του παρόντος μια μεγάλης κλίμακας έρευνα που στοχεύει επίσης την απάτη τροφίμων και την παραποίηση εμπορικών σημάτων μεγάλης κλίμακας από μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ιταλία.

Η Europol υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση από τον Δεκέμβριο του 2022 διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών και παρέχοντας αναλυτική υποστήριξη. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα