Επιστήμονες από το SUTD της Σιγκαπούρης προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα προμήθειας τροφίμων με τρισδιάστατη εκτύπωση.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται μέρα με τη μέρα, αυξάνεται και η ανάγκη και η ζήτηση για τρόφιμα. Λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, του αυξημένου νερού και άλλων παραγόντων, οι πηγές τροφίμων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα για ορισμένους.
Όπως αναφέρει το sciencedirect.com, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας & Σχεδίου της Σιγκαπούρης (SUTD) αναζητούσε τρόπους αντιμετώπισης μελλοντικών προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων και αποφάσισε απλώς να εκτυπώσει μερικά. Αντί να τρώνε μόνοι τους γρύλους ή προνύμφες, οι ερευνητές αποφάσισαν να τα συνδυάσουν με λαχανικά που καταναλώνονται πιο συχνά όπως τα καρότα για να αλλάξουν τη γεύση.
Η ερευνητική ομάδα, αποφάσισε να συνδυάσει τα έντομα, τα φύκια κ.λπ., με λαχανικά που καταναλώνονται πιο συχνά. Εκτός από τα λαχανικά, τα θρεπτικά συστατικά και το χρώμα που καταναλώνονται συνήθως, η σκόνη καρότου βοήθησε στην παροχή μηχανικής αντοχής στα μελάνια.
Μάλιστα, ορισμένα προϊόντα όπως τα έντομα και τα φύκια έχουν ήδη καταναλωθεί σε ορισμένες χώρες της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες εργάζονται για να λύσουν αυτό το πρόβλημα για την ανθρωπότητα.
Ο εμπλουτισμός πρωτεϊνών είναι ένας καθιερωμένος τρόπος για τη βελτίωση των θρεπτικών και λειτουργικών ιδιοτήτων των τροφίμων και την πρόληψη του υποσιτισμού, ενώ οι σκόνες τροφίμων από έντομα, φυτά, φύκια και ζώα που χρησιμοποιούνται για το 3DFP, καλύπτουν ποικίλες διατροφικές συνήθειες.
Πηγή: Interesting Engineering