Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχος μυκοτοξινών στα δημητριακά και ασφαλής αποθήκευση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈλεγχος μυκοτοξινών στα δημητριακά και ασφαλής αποθήκευση
spot_img

Επιστημονική μελέτη για την παρουσία μυκοτοξινών σε βρώμη και κριθάρι.

Στόχος επιστημονικής μελέτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων, στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, Chris Elliott και ομάδα ερευνητών, από το Πανεπιστήμιο Teagasc-Ashtown Food Research Centre, ήταν να επανεξετάσει (και, όπου είναι δυνατόν, να εξειδικεύσει) τις τρέχουσες μεθόδους ταχείας διαλογής για τη μυκοτοξίνη Τ-2 και τους μεταβολίτες της σε δημητριακά για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τον σχετικό τομέα της βιομηχανίας επεξεργασίας δημητριακών στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με τον σχετικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, για να αποκτήσουν λεπτομερή στοιχεία, και πολύτιμες πληροφορίες.

Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, επικεντρώθηκε στην τοξικότητα της μυκοτοξίνης Τ-2 και των μεταβολιτών της σε ανθρώπους και ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των τεκμηριωμένων περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης καταναλωτών, στις  συνθήκες υπό τις οποίες οι τοξίνες αυτές εμφανίζονται, στις καλλιέργειες και τα ζώα παραγωγής τροφίμων που επηρεάζονται, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και στα νομοθετικά ανώτερα όρια παρουσίας της στα δημητριακά.

Η ανάλυση της βρώμης στο νησί της Ιρλανδίας ανέδειξε ότι οι μυκοτοξίνες Τ-2, HT-2 και η ωχρατοξίνη Α αποτελούν συνεχή πρόκληση για τη βιομηχανία. Μάλιστα οι ερευνητές υποστήριξαν πως εάν τα όρια παρουσίας μυκοτοξινών μειωθούν, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά μη συμμόρφωσης, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη σπατάλη τροφίμων και μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες για τον κλάδο. Η επεξεργασία, όπως η αποφλοίωση (απομάκρυνση του φλοιού), είναι επαρκής για τη μείωση των συγκεντρώσεων Τ-2 και ΗΤ-2 στη βρώμη.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης –μεταξύ άλλων- πως

  • υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης παρατηρήθηκαν σε συμβατικά καλλιεργημένη βρώμη σε σύγκριση με τα βιολογικά συστήματα γεωργικών πρακτικών
  • η εφαρμογή μυκητοκτόνων και η αποθήκευση της βρώμης σε αποθήκες γεωργικών εκμεταλλεύσεων οδήγησαν σε αυξημένες συγκεντρώσεις μυκοτοξινών
  • η εφαρμογή μυκητοκτόνου πριν από τη συγκομιδή και οι συνθήκες αποθήκευσης μετά τη συγκομιδή, βρώμης αποτελούν σημαντικά κρίσιμα σημεία ελέγχου για τη διαχείριση των μυκοτοξινών στη βρώμη
  • δείγματα βρώμης αποθηκευμένα σε σιλό είχαν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε τοξίνες Τ-2 και HT-2 σε σύγκριση με βρώμη αποθηκευμένη στο αγρόκτημα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη για αποτελεσματική επιτήρηση και έλεγχο των μυκοτοξινών στη βιομηχανία μέσω κατάλληλων καθεστώτων δοκιμών και Ανάλυσης κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP).

Και επειδή η αγορά κιτ ταχείας διάγνωσης μυκοτοξινών που παρέχουν την ταυτόχρονη μέτρηση των τοξινών Τ-2 και ΗΤ-2 είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, σε δοκιμές που έγιναν το κιτ με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν το Neogen Reveal® Q+ MAX for T-2 / HT-2 Kit. Αυτό το κιτ που είναι επικυρωμένο για αναλύσεις βρώμης, χρησιμοποιεί υδατική εκχύλιση, και παρέχει καλή σχέση ποιότητας-τιμής όσον αφορά το κόστος ανά ανάλυση, ενώ το ψευδές αρνητικό ποσοστό βρέθηκε στο 1,1%. Τα άλλα κιτ που δοκιμάστηκαν είχαν υψηλότερα ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση που τα νέα κανονιστικά όρια που συζητούνται εφαρµοστούν, κανένα από τα κιτ µε την τρέχουσα µορφή του δεν θα είναι «κατάλληλο για το σκοπό».

Συμπερασματικά το έργο αυτό παρέχει μια εμπεριστατωμένη ανασκόπηση των πιο σύγχρονων επιστημονικών και ρυθμιστικών δεδομένων για τις τοξίνες T-2 και HT-2, σε μικρά σιτηρά για την εκτίμηση της έκτασης της μόλυνσης με αυτές τις τοξίνες στη βρώμη και το κριθάρι και πώς οι γεωπονικές πρακτικές μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή τους.

Η συστηματική ανασκόπηση υπογράμμισε ότι αυτές οι μυκοτοξίνες αναστέλλουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών και την έκθεση των ζώων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση χορήγησης τροφής, μειωμένη μετατροπή της τροφής, εμετό, μειωμένη παραγωγή αυγών, αποβολή, ανοσολογικές διαταραχές, δερματίτιδα, αιμορραγικές αλλοιώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο. Όσον αφορά τον άνθρωπο, η τοξίνη Τ-2 έχει συνδεθεί με την αλλεργική τοξική αλευκία (ATA) και την Kashin- Beck (KBD), και έχει εμπλακεί σε βιολογικούς πολέμους κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Ως αποτέλεσμα, θεσπίστηκαν όρια καθοδήγησης για την παρουσία του αθροίσματος των τοξινών Τ2 και ΗΤ-2 στα δημητριακά και στα προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη μεταβλήθηκε από 0,1 μg/kg σώματος βάρους σε 0,02 μg/kg σωματικού βάρους, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωσης για την καθιέρωση ανώτατων ορίων πολύ χαμηλότερων από αυτά που τηρούνται σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στη βιομηχανία δημητριακών σύμφωνα με τη μελέτη. Όσον αφορά την παρακολούθηση και την επιτήρηση αυτών των τοξινών, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός διαθέσιμων τεχνολογιών για την ανίχνευση και τη μέτρησή τους, που κυμαίνονται από εξελιγμένες μεθόδους επιβεβαίωσης/αναφοράς έως ταχείες δοκιμασίες διαλογής.

Συμπεράσματα:

– Η βιομηχανία πρέπει να βελτιώσει και να εναρμονίσει τις ρυθμίσεις δειγματοληψίας της.

– Οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τη δική τους επικύρωση, αλλά αυτό είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Εάν οι εταιρείες λειτουργούσαν χρησιμοποιώντας ένα κιτ δοκιμών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί μια ενιαία επικύρωση.

– Οι ενδεχόμενες αλλαγές στους κανονισμούς Τ-2 και ΧΤ-2 θα προκαλούσαν προβλήματα στην όσον αφορά την απόδοση των κιτ δοκιμών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: Safe Food Net

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ – Καταγγελία στο Cibum

Στο νοσοκομείο Έλληνας καταναλωτής μετά την κατανάλωση συσκευασμένη σαλάτας - Ευρωπαϊκός συναγερμός.

Ποντίκια σε αποθήκες τροφίμων: Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα κόλπα

Μην αφήνετε την αποθήκη σας να μετατραπεί σε θέρετρο τρωκτικών. Ενώ μια αποθήκη χωρίς ποντίκι φαίνεται αδύνατη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο