Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επείγουσα προειδοποίηση για γυαλί σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας – Την βρήκε καταναλωτής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπείγουσα προειδοποίηση για γυαλί σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας - Την βρήκε καταναλωτής
spot_img

Κομμάτια γυαλιού σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας προέλευσης Ιταλίας.

Για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από έτοιμη σάλτσα ντομάτας ενημέρωσαν οι Γαλλικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF). H σάλτσα ντομάτας είναι προέλευσης Ιταλίας, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (μάρκα, εταιρεία παραγωγής, παρτίδα και ημερομηνία λήξης).

- Advertisement -

Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.

Οι ειδήσεις για παρουσία ξένου σώματος σε έτοιμους χυμούς και σάλτσες ντομάτας απασχολούν τον τελευταίο καιρό τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Τον Οκτώβριο βρέθηκαν σπασμένα γυαλιά σε  βιολογική σάλτσα ντομάτας (SALSA της Glaser Organic Farms) ενώ πρόσφατα και ο μεγάλης κλίμακας όμιλος λιανικής της Ιταλίας, Il Gigante κοινοποίησε την ανάκληση παρτίδας του εκλεκτού χυμού ντομάτας “La Polpadoro” με την επωνυμία Casar λόγω «πιθανής αποκόλλησης  θραυσμάτων του  εσωτερικού σμάλτου της κονσέρβας». Θραύσματα γυαλιού είχαν βρεθεί και τον Ιούνιο σε Ιταλική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό,  που εισαγόταν και στην Ελλάδα.

Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να υιοθετούν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα