Κομμάτια γυαλιού σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας προέλευσης Ιταλίας.
Για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από έτοιμη σάλτσα ντομάτας ενημέρωσαν οι Γαλλικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF). H σάλτσα ντομάτας είναι προέλευσης Ιταλίας, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (μάρκα, εταιρεία παραγωγής, παρτίδα και ημερομηνία λήξης).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανήλικοι στα Δωδεκάνησα προσπάθησαν να δηλητηριάσουν μία μητέρα – Έβαλαν ποντικοφάρμακο σε κέικ
Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέτρηση τοξικότητας της Coca Coca και της Pepsi Cola – Ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ζητάμε γλυκό μετά το φαγητό ακόμα και αν έχουμε χορτάσει
Οι ειδήσεις για παρουσία ξένου σώματος σε έτοιμους χυμούς και σάλτσες ντομάτας απασχολούν τον τελευταίο καιρό τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Τον Οκτώβριο βρέθηκαν σπασμένα γυαλιά σε βιολογική σάλτσα ντομάτας (SALSA της Glaser Organic Farms) ενώ πρόσφατα και ο μεγάλης κλίμακας όμιλος λιανικής της Ιταλίας, Il Gigante κοινοποίησε την ανάκληση παρτίδας του εκλεκτού χυμού ντομάτας “La Polpadoro” με την επωνυμία Casar λόγω «πιθανής αποκόλλησης θραυσμάτων του εσωτερικού σμάλτου της κονσέρβας». Θραύσματα γυαλιού είχαν βρεθεί και τον Ιούνιο σε Ιταλική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, που εισαγόταν και στην Ελλάδα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία – Περιέχουν επικίνδυνη ουσία που προκαλεί νεφρική βλάβη και καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζύμωνε με βρώμικο νερό έξω από το εστιατόριο με τους θαμώνες να κάθονται σε διπλανά τραπέζια! Απίστευτο βίντεο
Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να υιοθετούν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Παρακαλώ να αναρτάται ΚΑΙ την φωτογραφία των προϊόντων που έχουν πρόβλημα.
Η φωτογραφία του προϊόντος υπάρχει μέσα στο άρθρο