ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπείγουσα προειδοποίηση για γυαλί σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας - Την βρήκε καταναλωτής

Επείγουσα προειδοποίηση για γυαλί σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας – Την βρήκε καταναλωτής

4 λεπτά ανάγνωσης

Κομμάτια γυαλιού σε έτοιμη σάλτσα ντομάτας προέλευσης Ιταλίας.

Για δυνητικά σοβαρό κίνδυνο από έτοιμη σάλτσα ντομάτας ενημέρωσαν οι Γαλλικές Αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF). H σάλτσα ντομάτας είναι προέλευσης Ιταλίας, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (μάρκα, εταιρεία παραγωγής, παρτίδα και ημερομηνία λήξης).

- Advertisement -

Συνήθως (αν δεν πρόκειται για σαμποτάζ) τα κομμάτια γυαλιού που μολύνουν τρόφιμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, προέρχονται από σπασμένους λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Ενώ μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού μπορεί να περάσουν απαρατήρητα από το ανθρώπινο μάτι, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι τεράστια. Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό, κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση.

Οι ειδήσεις για παρουσία ξένου σώματος σε έτοιμους χυμούς και σάλτσες ντομάτας απασχολούν τον τελευταίο καιρό τόσο τη βιομηχανία τροφίμων όσο και το καταναλωτικό κοινό. Τον Οκτώβριο βρέθηκαν σπασμένα γυαλιά σε  βιολογική σάλτσα ντομάτας (SALSA της Glaser Organic Farms) ενώ πρόσφατα και ο μεγάλης κλίμακας όμιλος λιανικής της Ιταλίας, Il Gigante κοινοποίησε την ανάκληση παρτίδας του εκλεκτού χυμού ντομάτας “La Polpadoro” με την επωνυμία Casar λόγω «πιθανής αποκόλλησης  θραυσμάτων του  εσωτερικού σμάλτου της κονσέρβας». Θραύσματα γυαλιού είχαν βρεθεί και τον Ιούνιο σε Ιταλική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό,  που εισαγόταν και στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να υιοθετούν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ψάρι του Σαρωνικού συνδέθηκε με υψηλότερη έκθεση σε τοξικό υδράργυρο – Ανάλυση σε 179 ψάρια

Σήμερα δημοσιεύτηκε νέα μελέτη για τον υδράργυρο σε ψάρια του Σαρωνικού και τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία.

Σχολικά κυλικεία: Μικρότερες μερίδες και ποσότητες, αλλά οι τιμές παραμένουν ίδιες – Οι μαθητές πληρώνουν το ίδιο για λιγότερο προϊόν

Οι νέες διατροφικές προδιαγραφές μείωσαν τις μερίδες, ενώ οι ανώτατες τιμές εξακολουθούν να βασίζονται στο προηγούμενο πλαίσιο.

Κανναβιδιόλη: Η EFSA θέτει όριο 2 mg την ημέρα και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων

Η νέα αξιολόγηση αφορά συνθετική κανναβιδιόλη υψηλής καθαρότητας που προορίζεται για χρήση σε συμπληρώματα διατροφής